Alegătorii din Republica Moldova se vor prezenta în turul doi al scrutinului prezidenţial, după ce candidatul prorus nu a obţinut, cu puţin, majoritatea voturilor exprimate duminică, în primul tur, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După numărarea aproape tuturor buletinelor de vot, Igor Dodon a obţinut 48,26% din voturile exprimate, iar rivala sa proeuropeană Maia Sandu a obţinut 38,42% - primii doi clasaţi dintre cei nouă candidaţi.

Având în vedere că niciunul nu a obţinut o majoritate, turul doi al alegerilor prezidenţiale urmează să aibă loc pe 13 noiembrie între Dodon şi Sandu.

Alegerile prezidenţiale de duminică au fost primele alegeri prezidenţiale directe organizate în ultimii 20 de ani în această fostă republică sovietică săracă.

Moldovenii, furioşi din cauza flagelului corupţiei, au păreri împărţite între o apropiere de Europa şi o reluate a relaţiilor cu Rusia.

Dodon, care se pronunţă pentru relaţii mai apropiate cu Moscova, s-a angajat să "restabilească relaţii ample de prietenie cu Rusia".

Acest fost membru al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) a exploatat nemulţumirea populaţiei faţă de guvernele proeuropene care au ajuns la putere după 2009.

Sandu, o fostă economistă de la Banca Mondială (BM) şi o reprezentantă a mişcării proeuropene, a promis o luptă dură împotriva corupţiei endemice. Ea a fost lăudată pentru reformele pe care le-a efectuat ca ministru al Educaţiei.

Atât Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite, cât şi Rusia încearcă să devină mai influente în Republica Moldova, o ţară cu 3,5 milioane de locuitori situată între România, un stat membru UE, şi Ucraina.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.