Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, patronează realizarea unui film documentar despre „eliberarea Moldovei de sub ocupaţia germano-fascistă”, care va fi lansat pe 24 august, „ziua eliberării Chişinăului în cadrul operaţiunii Iaşi-Chişinău”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Am desfăşurat o şedinţă de lucru cu privire la realizarea, sub egida Preşedintelui Republicii Moldova, a unui film documentar despre eliberarea Moldovei de sub ocupaţia germano-fascistă, în contextul marcării în anul curent a celei de-a 75-a aniversări de la eliberarea Moldovei de cotropitorii nazişti. Filmul va fi bazat pe materiale video inedite din arhivele fostelor ţări URSS, precum şi a altor state. Premiera filmului este preconizată pentru data de 24 august – ziua eliberării Chişinăului în cadrul operaţiunii Iaşi-Chişinău”, a anunţat Dodon pe pagina sa de Facebook.

Preşedintele Republicii Moldova se declară convins că „filmul va contribui la cultivarea spiritului patriotic în rîndul cetăţenilor, va fi perceput pozitiv de către societate şi va înregistra o audienţă maximă”.

„Reiterez faptul că avem o Patrie pe care trebuie s-o iubim, s-o protejăm şi să-i cunoaştem trecutul istoric. Reamintesc, că în acest an, sub patronajul Preşedintelui ţării, pe tot teritoriul Republicii Moldova, este în plină desfăşurare un plan de acţiuni cu prilejul marcării a 75 de ani de la eliberarea Moldovei de sub ocupaţia fascistă. Planul include organizarea unor manifestaţii festive în fiecare oraş, eliberarea căruia este marcată în anul curent, renovarea monumentelor militare, elaborarea publicaţiilor ştiinţifice şi jurnalistice, vizitarea la domiciliu a veteranilor din toată ţara”, mai precizează Dodon.

La Chişinău se sărbătoreşte din 2001 ziua de 24 august, de la venirea la putere a comuniştilor. Pe timpul URSS, ziua de 24 august 1944, zi în care trupele sovietice au obţinut controlul asupra întregii Basarabii şi au intrat în Chişinău era, de asemenea, consemnată ca zi a eliberarării de sub jugul fascist.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.