Hunter Biden, fiul preşedintelui american, urmează să apară joi pentru prima dată într-un tribunal din Los Angeles pentru fraudă fiscală, un caz jenant pentru tatăl său Joe, care se pregăteşte pentru un nou duel împotriva lui Donald Trump la Casa Albă, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Om de afaceri şi fost dependent de droguri, în prezent pictor, Hunter Biden a devenit un sac de box pentru opoziţia republicană, care se foloseşte de problemele sale judiciare pentru a acuza - deocamdată fără dovezi - întreaga familie de corupţie.

Conservatorii au lansat o procedură de destituire împotriva lui Joe Biden pentru presupusul său rol în afacerile controversate ale fiului său în Ucraina şi China.

Audierea preliminară de la Los Angeles are loc după o audiere parlamentară care s-a transformat într-o bătaie cu pumni la Washington, când fiul preşedintelui a apărut pe neaşteptate pentru a protesta împotriva atitudinii republicanilor.

Aceştia încearcă să îl pedepsească pentru că a refuzat să depună mărturie luna trecută despre trecutul său ca om de afaceri în cadrul unei audieri a comisiei, programată să aibă loc cu uşile închise, şi au dat asigurări că va vorbi doar dacă audierea va fi deschisă publicului.

Apariţia sa în instanţă joi va alimenta telenovela.

Fiul preşedintelui, în vârstă de 53 de ani, este urmărit penal pentru nouă capete de acuzare, de la fraudă fiscală până la fals în declaraţii.

Justiţia îl suspectează că "a cheltuit milioane de dolari pentru un stil de viaţă extravagant în loc să îşi plătească impozitele", potrivit actului de acuzare, care menţionează consumul de droguri, precum şi plăţi pentru a-şi permite companii de "escortă", maşini şi haine de lux.

Datorită unei "stratageme", Hunter Biden nu a plătit impozite de 1,4 milioane de dolari datorate pentru perioada fiscală din 2016 până în 2019, potrivit actului de acuzare.

Fiul preşedintelui riscă o pedeapsă de până la 17 ani de închisoare în acest caz.

El este, de asemenea, inculpat într-un alt caz, în Delaware (est), pentru posesie ilegală a unei arme de foc. Prin urmare, el ar putea, eventual, să fie judecat de două ori în 2024, în timp ce tatăl lui încearcă să fie reales la Casa Albă.

Un acord de recunoaştere a vinovăţiei a fost iniţial menit să-i permită să evite închisoarea şi aceste proceduri jenante, atât pe partea fiscală, cât şi în ceea ce priveşte achiziţionarea unei arme. Dar acesta a fost anulat vara trecută, după ce un judecător a avut îndoieli cu privire la validitatea sa.

Republicanii acuză justiţia americană că a fost prea indulgentă cu Hunter Biden, afirmaţie respinsă de avocatul său Abbe Lowell.

"Pe baza faptelor şi a legii, dacă numele de familie al lui Hunter ar fi fost altul decât Biden, urmăririle penale din Delaware şi acum din California nu ar fi fost intentate", a declarat el în decembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.