O curte de justiţie din Hong Kong a condamnat joi la închisoare şapte bărbaţi pentru rolul lor într-un atac asupra demonstranţilor pro-democraţie şi reporterilor, în 2019, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Atacul din 21 iulie din districtul Tuen Long comis de mai mult de 100 de oameni care purtau tricouri albe şi erau înarmaţi cu bâte a reprezentat una dintre cele mai violente scene din timpul protestelor din 2019.

Acea acţiune a stârnit un val de critici la adresa poliţiei, pe care activiştii au criticat-o pentru intervenţia lentă. Unii au acuzat chiar că poliţiştii au conspirat cu atacatorii.

Poliţia a respins acuzaţiile, spunând că răspunsul întârziat a fost cauzat de protestele din alte părţi care îi necesitau resurse.

Wong Ying-kit, Ng Wai-nam, Tang Ying-bun, Choi Lap-ki şi Tang Wai-sum au fost găsiţi vinovaţi pentru revoltă şi rănirea cu intenţie sau conspiraţie pentru rănire cu intenţie şi au fost condamnaţi la 7 ani de închisoare, pedeapsa maximă care poate fi dată pentru aceste infracţiuni.

Lam Koon-leung şi Lam Kai-ming, care, spre deosebire de ceilalţi cinci, au pledat „vinovat” pentru revoltă, au primit o condamnare de 4 ani şi 8 luni de închisoare. 

Judecătorul Eddie Yip a descris acţiunea lor ca „justiţie mafiotă care a provocat panică în rândul populaţiei generale”.

Sentinţa este prima condamnare în rândul atacatorilor din 21 iulie 2019.

Poliţia a anunţat luna trecută că a arestat 63 de oameni în legătură cu evenimentele din Tuen Long. Cincisprezece dintre aceştia au fost acuzaţi că au luat parte la revoltă, iar opt au fost acuzaţi şi de „conspiraţie la rănire cu intenţie”.

Potrivit unor rapoarte media, şapte dintre cei puşi sub acuzare nu au luat parte la revolta celor 100. Fostul deputat democrat Lam Cheuk-ting, care a fost spitalizat după ce a fost rănit în timp ce transmitea live atacul, a fost de asemenea acuzat de revoltă.

Un jurnalist, Bao Choy, care ancheta acţiunea poliţiei în acea zi pentru RTHK, a fost găsit vinovat în luna aprilie pentru că a obţinut ilegal date de înmatriculare a unor vehicule pentru a da de urma celor din spatele atacului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.