Nouă activişti pro-democraţie din Hong Kong au fost găsiţi vinovaţi de a conspira pentru a tulbura ordinea publică şi de incitarea la tulburarea ordinii publice, procesul lor stârnind noi îngrijorări privind libertatea politică din China, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Printre cei vinovaţi se găsesc profesorul de sociologie în vârstă de 60 de ani, Chan Kin-man, profesorul de drept în vârstă de 54 de ani Benny Tai şi preotul baptist în vârstă de 75 de ani, Chu Yiu-ming. Ei au fost implicaţi în protestele Mişcării Umbrelelor în 2014 care cerea alegeri libere.

Pedeapsa maximă pentru acuzele aduse lor este de şapte ani de închisoare.

Cei trei au creat mişcarea pro-democraţie „Occupy Central” în 2013, care s-a alăturat Mişcării Umbrelelor a studenţilor un an mai târziu în proteste care au blocat oraşul timp de mai multe luni.

Departamentul Justiţiei din Hong Kong i-a pus sub acuzare pe lideri la peste doi ani de la evenimente.

Grupările pentru drepturile omului printre care şi Amnesty International şi Human Rights Watch au descris acest eveniment ca fiind motivat politic, argumentând că folosirea unor legi vagi împotriva protestatarilor va avea un efect devastator asupra libertăţii de exprimare în Hong Kong.

Man-kei Tam, directorul Amnesty din Hong Kong, a declarat: „Dacă procurorii au succes, atunci există un pericol real că din ce în ce mai multe persoane vor fi puse sub acuzare pentru activism paşnic. Autorităţile par hotărâte să reducă la tăcere dezbaterile privind subiectele sensibile în Hong Kong, în special pe cele despre democraţie şi autonomie”.

Cetăţenii din Hong Kong se bucură de libertăţi de care cei din restul Chinei nu beneficiază în baza acordului dintre Marea Britanie şi China, însă tot mai multă lume se teme că aceste libertăţi vor dispărea.

La proces, procurorii au argumentat că protestele în masă au afectat poporul din cauza faptului că mai multe străzi importante au fost blocate.

Sâmbătă, peste 200 de susţinători, inclusiv cardinalul Joseph Zen, s-au adunat înaintea anunţării verdictului pentru o slujbă religioasă la biserica Kowloon Union, locul în care cei trei au făcut public pentru prima oară manifestul Occupy Central.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.