Hillary Clinton a postat pe Twitter o scrisoare parodică - i-ar fi scris, oare, John Fitzgerald Kennedy (JFK) lui Nichita Hruşciov, în timpul crizei rachetelor din 1962, ”nu fi nesimţit, da? Retrage-ţi rachetele din Cuba”? - prin care ironizează mesajul trimis recent de Donald Trump lui Recep Tayyip Erdogan, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele american i-a scris omologului său turc la 9 octombrie o scrisoare pe un ton mult prea puţin diplomatic, încercând să-l convingă să-şi înceteze ofensiva împotriva kurzilor. ”Nu face pe durul! Nu face pe idiotul!” şi ”să ajungem la un acord bun”, îi sugera miliardarul lui Erdogan.

Scrisoarea parodică repostat pe Twitter de Hillary Clinton duminică provine dintr-o emisiune de săptămâna trecută a prezentatorului vedetă Jimmy Kimmel de la postul ABC. Ea prezintă un mesaj imaginar al lui JFK adresat lui Hruşciov, redactat în acelaşi stil ca al al lui Trump.

”Nu fi nesimţit, da? Retrage-ţi rachetele din Cuba”, începe scrisoarea. ”Toată lumea va spune «Oho! Hruşciov! Este cel mai bun». Dar dacă nu o faci, toată lumea va spune «ce nesimţit» şi îţi va numi ţara de gunoi «inflamaţiunea sovietică»”.

Acest umor a făcut-o să râdă pe Clinton, adversara lui Trump în alegerile prezidenţiale din 2016, care pretinde că a ”găsit (scrisoarea lui JFK) în arhive”.

Trump i-a trimis scrisoarea sa lui Erdogan în ziua în care Turcia şi-a trimis trupele să ia cu asalt kurzii în nordul Siriei. ”Dumneavoastră nu doriţi să fiţi responsabil de masacrarea a mii de persoane, iar eu nu vreau să fiu responsabil de distrugerea economiei turce - ceea ce voi face (dacă e nevoie)”, scria preşedintele american.

”Istoria vă va judeca cu ochi buni dacă acţionaţi în mod drept şi uman. Ea vă va considera pentru totodeauna diavolul dacă lucrurile merg rău”, îl avertiza Trump pe Erdogan, fără alte precizări.

”Nu faceţi pe durul! Nu faceţi pe idiotul!”, conchidea preşedintele american. ”Vă voi suna mai târziu”.

În 1962, criza rachetelor din Cuba între Statele Unite şi Uniunea Sovietică aproape că a aruncat lumea într-un război nuclear. JFK şi Hruşciov s-au înfruntat timp de mai multe zile înainte să se găsească, până la urmă, o soluţie diplomatică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.