Mişcarea islamistă Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, a cedat miercurii Autorităţii Palestiniene (AP), care deţine controlul în Cisiordania, punctul de trecere a frontierei dintre enclava palestiniană şi Egipt, a constatat un jurnalist AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nazmi Mouhanna, principalul însărcinat al AP cu posturile de frontieră, şi omologul său din cadrul Hamas au semnat un acord care permite acest transfer de responsabilitate, considerat un test al acordului de reconciliere palestiniană încheiat luna trecută.

La alt punct de control, între Fâşia Gaza şi Israel, un fotograf AFP a văzut, de asemenea, instalaţii aparţinând Hamas care erau desfiinţate.

La terminalul de la Rafah, la frontiera cu Egiptul, steaguri palestiniene şi egiptene fluturau, alături de fotografii mari ale preşedintelui AP Mahmoud Abbas şi liderului egiptean Abdel Fattah el-Sisi.

Hicham Adwan, directorul însărcinat cu informaţiile în cadrul oragnismului Hamas însărcinat cu punctele de trecere a frontierei, a declarat pentru AFP că angajaţii AP preiau controlul total asupra frontierei.

Potrivit acordului negociat de Egipt, Autoritatea Palestiniană - entitatea recunoscută internaţional în prefigurarea unui stat palestinian - urmează să preia, până la 1 decembrie, controlul total asupra Fâşiei Gaza.

Hamasul a preluat puterea cu forţa în Fâşia Gaza, în unie 2007, în urma unui adevărat război război civil cu membri ai mişcării Fatah, rivala sa politică.

Acest transfer al controlului este considerat un test al seriozităţii reconcilierii, în urma unei serii repetetate de eşecuri în vederea depăşirii unei perioade de zece ani de disensiuni.

El este considerat esenţial în vederea relaxării blocadelor impuse de Egipt şi Israel şi urmează astfel să atenueze penuriile cu care se cinfruntă locuitorii Gâşiei Gaza.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.