Mişcarea islamistă palestiniană le cere pentru prima oară scuze locuitorilor Fâşiei Gaza pentru suferinţele cauzate de războiul cu Israelul, într-un lung comunicat publicat pe Telegram, în care ”mulţumeşte poporului” căruia-i recunoaşte ”epuizarea”, însă subliniază că este necesar ca acest război să conducă la ”victoria şi libertatea” palestinienilor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mişcarea islamistă ”prezintă scuze”pentru dificultăţile cauzate de războoul împotriva armatei israeliene, care durează de aproape o jumătate de an.

Însă ea îşi reiterează voinţa de a continua acest război care, în opinia sa, trebuie să permită să se ajungă la ”victoria şi libertatea” palestinienilor.

Hamasul transmite ”un mesaj de mulţumire poporului” Fâşiei Gaza, căruia îi recunoaşte ”epuizarea”.

El insistă asupra unor măsuri pe care spune că a încercat să le implementeze pentru a diminua dificultăţile - încercări de ”controlarea a preţurilor”, în limita capacităţilor sale, ”dată fiind agresiunea în curs”.

Hamasul anunţă că a discutat cu ”ansamblul componentelor” societăţii enclavei, evocând celelalte mişcări armate, ”Comitetele Populare” şi ”familii” în vederea ”rezolvării problemelor provocate de ocupaţie”.

NEVOI UMANITARE URIAŞE

Nevoile umanitare sunt uriaşe în acest teritoriu subminat înainte de război de o blocadă israeliană impusă din 2006, sărăcie şi şomaj.

Ajutoare intră ”cu pipeta” în anclavă, iar cea mai mare parte a populaţiei a fost deplasată de către armata israeliană în sudul teritoriului, în jurul Rafah, în apropierea frontierei egiptene închise.

Oraşul Rafah, care avea aproximativ 300.000 de locuitori înainte de război, găzduieşte în prezent peste un milion de oameni, estimează ONU.

În ultimele luni, diverşi lideri Hamas, de exemplu Khaled Mechaal, fostul şef al Biroului Politic al Hamas, apreciază că sunt necesare ”sacrificii” în vederea ”eliberării” palestinienilor.

La aproape şase luni de la începutul războiului, declanşat la 7 octombrie de un atac fără precedent al mişcării islamiste palestiniene Hamas în sudul Israelului, ofensiva israeliană de represalii nu cunoaşte vreun răgaz în Fâşia Gaza asediată, care înregistrează un bilanţ greu de 32.782 de morţi, potrivit Hamas, o catastrofă umanitară şi distrugeri uriaşe.

La 7 octombrie, comandouri Hamas infiltrate din Fâşia Gaza au desfăşurat un atac în sudul Israelului care a antrenat moartea a cel puţin 1.160 de persoane, în principal civilil, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza un or date israeliene oficiale.

Potrivit Israelului, aproximativ 250 de persoane au fost răpite, iar 130 dintre ele sunt în continuare ostatice, dintre care 34 au murit în Fâşia Gaza.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.