Hamas a planificat atacul din 7 octombrie timp de ani de zile, întocmind hărţi detaliate cu ajutorul spionilor din interiorul Israelului, este concluzia la care a ajuns armata ţării, după ce a examinat cantităţi uriaşe de telefoane, carnete de notiţe şi documente confiscate de la luptători căzuţi pe câmpul de luptă şi în Gaza, relatează The Guardian. Potrivit unei surse, Hamas a avut un informator în Israel care i-a furnizat planurile unei baze militare din apropierea Fâşiei Gaza. Astfel de detalii nu ar fi putut fi furnizate fără "cunoştinţe din interior", potrivit armatei israeliene, care a recuperat numeroase documente din ascunzătorile Hamas şi de la teroriştii neutralizaţi în timpul raidului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Unele dintre acestea au fost prezentate presei luni. Majoritatea nu pot fi descrise prea precis pentru a nu compromite operaţiunile în curs. Cu toate acestea, a fost dezvăluit un plan, scris iniţial de mână, care detaliază modul de capturare a unui post de comandă al armatei israeliene de la graniţa cu Fâşia Gaza. Acesta enumeră, în detaliu, armele aflate la dispoziţia soldaţilor, precum şi aranjamentele de securitate precise, desenate de mână.

De asemenea, militanţii islamişti aveau asupra lor ghiduri de luare de ostatici şi carneţele cu fraze din arabă în ebraică, dintre care unul includea replica "Ridică mâinile şi depărtează-ţi picioarele".

Săptămâna trecută, The New York Times a relatat că oficialii israelieni au văzut un plan de luptă de 40 de pagini pentru un eventual atac al Hamas, dar l-au respins considerând că este prea dificil de realizat de Hamas. Avertismentele observatorilor din cadrul IDF, majoritatea femei, care au spus că luptătorii Hamas se pregăteau în mod deschis pentru un atac, au fost, de asemenea, ignorate.

Printre documentele recuperate se afla o hartă amănunţită a unei baze militare israeliene, probabil mai detaliată decât ar fi fost cerută chiar de către IDF. Compilarea unei astfel de hărţi ar fi putut fi făcută doar folosind "cunoştinţe din interior" - aproape sigur de la un spion Hamas - a declarat o sursă de informaţii israeliană.

Laptopurile şi carnetele cu scris de mână arată planurile Hamas de a viza locaţii militare şi puncte cheie din centrul Israelului, sugerând că gruparea sau unele elemente ale acesteia voiau să pătrundă zeci de kilometri în interiorul ţării odată ce luptătorii primeau ordinul de a sparge zidul care înconjoară Fâşia.

ANI DE ZILE PETRECUŢI CU PLANIFICAREA ATACULUI

Cele mai recente dezvăluiri subliniază cât de puţin înţelegea puternicul sistem de securitate al Israelului capacităţile Hamas înainte de atac şi cât de multe semne sau indicii au fost ratate sau ignorate, notează The Guardian.

Detaliile şi amploarea informaţiilor găsite au determinat persoane din interior să ajungă la concluzia că Hamas a desfăşurat "ani de planificare" - un efort pe care IDF şi alte agenţii de informaţii israeliene pur şi simplu nu l-au luat în serios ca ameninţare.

Există detalii despre depozitele de arme şi ghiduri de producţie proprie pentru muniţiile disponibile.

La 7 octombrie, luptătorii Hamas aveau asupra lor telefoane mobile cu cartele SIM israeliene şi walkie-talkie, astfel încât aveau mai multe mijloace de comunicare. Printre obiectele recuperate se numără însă şi un emiţător radio cu baterie solară pentru a menţine contactul pentru o perioadă extinsă de timp în Israel.

Se estimează că aproximativ 3.000 de luptători Hamas au luat parte la atacul transfrontalier, iar aproximativ 1.500 au fost ucişi în faza iniţială a luptelor. Dar răspunsul militar israelian a fost atât de lent, încât, în unele cazuri, armata a avut nevoie de multe ore pentru a răspunde, în timp ce unii luptători Hamas au rămas în libertate zile întregi.

Deşi au existat semne de pregătire atentă din partea Hamas, a existat şi un element de ultim moment. Israelul crede că majoritatea luptătorilor Hamas nu au ştiut nimic înainte de atacul preconizat şi au fost informaţi despre plan doar în ultimul moment.

HARTĂ CU LOCAŢII HAMAS NECUNOSCUTE ANTERIOR

Multe dintre obiectele recuperate din maşinile folosite de Hamas sunt obiecte personale sau de familie. Armata israeliană a recuperat, de asemenea, o hartă a unei părţi din Gaza, plină de găuri de gloanţe, care a dezvăluit locaţii militare Hamas necunoscute anterior.

Jurnaliştilor le-a fost prezentată luni o gamă largă de documente şi alte obiecte recuperate de la Hamas, în plus faţă de cele câteva care au fost făcute deja publice. Reporterilor li s-a cerut să nu descrie prea precis materialele suplimentare - omiţând informaţii precum locaţiile - din motive de securitate operaţională, precizează The Guardian.

Alte documente par să demonstreze că Hamas îşi făcuse un obiectiv foarte important din luarea de ostatici. Unul dintre acestea este descris de către IDF ca fiind o "listă de verificare a modului de luare a unui ostatic" şi recomandă ca zonele de detenţie să fie apărate cu explozibili-capcană. De asemenea, aceasta le spune luptătorilor să "îi ucidă pe cei care provoacă probleme şi pe oricine încearcă să scape", ordinele de a ucide fiind date de comandantul companiei.

Luptătorilor Hamas li se recomanda să folosească o listă de fraze în ebraică, care sunt traduse fonetic. Copii ale listelor care au fost recuperate şi care au fost publicate luni de Israel includ traduceri pentru "ridicaţi mâinile şi depărtaţi picioarele" şi "scoateţi-vă hainele".

Telefoanele şi laptopurile au furnizat, de asemenea, o mulţime de înregistrări video, inclusiv imagini explicite cu atacurile teroriste din 7 octombrie, pe care oficialii israelieni le-au arătat jurnaliştilor şi politicienilor pentru a sublinia oroarea a ceea ce s-a întâmplat. Însă o înregistrare video publicată luni pare să arate şi uşurinţa relativă cu care o echipă de luptători a reuşit să spargă zidul dintre Gaza şi Israel, în apropiere de graniţa cu Egiptul. Înregistrarea, realizată cu o cameră GoPro purtată de luptător, urmăreşte echipa în interiorul Israelului timp de câteva ore, până când luptătorul este ucis într-un schimb de focuri în kibbutzul Kerem Shalom, în apropiere de graniţa cu Gaza.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.