Hamas a lansat duminică rachete spre Tel Aviv, declanşând sirenele în centrul financiar al Israelului pentru prima dată în ultimele patru luni, în timp ce gruparea islamistă palestiniană a încercat să îşi arate puterea militară în ciuda ofensivei israeliene din Gaza, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Armata israeliană a declarat că au fost identificate opt proiectile care au ieşit din zona Rafah, extremitatea sudică a Fâşiei Gaza, unde Israelul a continuat operaţiunile în ciuda unei decizii luate vineri de cea mai înaltă instanţă a ONU, care i-a ordonat să înceteze atacurile asupra oraşului.

Unele dintre proiectile au fost interceptate, a precizat aceasta. Nu au fost raportate victime.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

Premierul Benjamin Netanyahu îşi convoca cabinetul de război în cursul zilei de duminică pentru a discuta despre continuarea operaţiunilor în Rafah. Israelul susţine că decizia instanţei ONU lasă loc pentru o anumită acţiune militară acolo.

Într-un comunicat pe Telegram, Brigăzile al-Qassam ale Hamas au declarat că rachetele au fost lansate ca răspuns la "masacrele sioniste împotriva civililor".

Rafah este situat la aproximativ 100 km la sud de Tel Aviv.

Israelul afirmă că doreşte să elimine luptătorii Hamas ascunşi în Rafah şi să salveze ostaticii despre care spune că sunt ţinuţi în zonă, dar asaltul său a agravat situaţia dificilă a civililor şi a provocat un protest internaţional.

Duminică, atacurile israeliene s-au soldat cu moartea a cel puţin cinci palestinieni în Rafah, potrivit serviciilor medicale locale. Ministerul Sănătăţii din Gaza a identificat morţii ca fiind civili.

Tancurile israeliene au sondat marginile oraşului Rafah, în apropiere de punctul de trecere din Gaza în Egipt, şi au intrat în unele dintre cartierele sale estice, spun locuitorii, dar nu au intrat încă în forţă în oraş de la începutul operaţiunilor în oraş în această lună.

Ministrul israelian al cabinetului de război Benny Gantz a declarat că rachetele lansate din Rafah "dovedesc că (Forţele de Apărare ale Israelului) trebuie să opereze în fiecare loc din care Hamas încă acţionează".

Ministrul Apărării, Yoav Gallant, a avut o evaluare operaţională la Rafah, unde a fost informat cu privire la "operaţiunile trupelor deasupra şi sub pământ, precum şi la aprofundarea operaţiunilor în zone suplimentare cu scopul de a dezmembra batalioanele Hamas", a precizat biroul său într-un comunicat.

Aproape 36.000 de palestinieni au fost ucişi în ofensiva israeliană, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza. Israelul a lansat operaţiunea după ce militanţii conduşi de Hamas au atacat comunităţile din sudul Israelului la 7 octombrie, ucigând aproximativ 1.200 de persoane şi luând peste 250 de ostatici, potrivit bilanţului israelian.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.