Guvernul ucrainean estimează luni la peste 500 de miliarde de euro cuanumul pierderilor economice cauzate de războiul cu Rusia, cele mai importante la nivelul infrastructurii, a anunţat într-o postare pe Facebook ministrul ucrainean al Economiei Iulia Sviridenko, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul estimează la ”564,9 miliarde de dolari (515,8 miliarde de euro) ”impactul direct al distrugerilor” de la începutul invaziei ruse a Ucrainei, la 24 februarie.

Acestora li se adaugă ”efectele indirecte ale luptelor” asupra economiei, legate de o ”explozie” a şomajului, o scădere puternică a consumului gospodăriilor şio scădere a veniturilor statului.

La nivelul infrastructurii se înregistrează cele mai importante pierderi, subliniază ministrul.

”Aproape 8.000 de kilometri de drumuri au fost avariate sau distruse”, dar şi ”zeci de gări şi de aeroporturi”, precizează ea, estimând aceste pierderi la 108,5 miliarde de euro.

Zece milioane de metri pătraţi de locunţe şi 200.000 de maşini au fost distruse în ultima lună, precizează ministrul.

Iulia Sviridenko, de asemenea vicepremier, estimează o scădere a PIB-ului Ucrainei în 2022 la 102 miliarde de euro - reprezentând o contractare cu peste 55% a economiei ucrainene faţă de 2021.

Bugetul de stat riscă să fie amputat cu 43,8 miliarde de euro, potrivit Ministerului Economiei - reprezntând o scădere de aproape 90% faţă de bugetul anual prevăzut.

”Cifrele se schimbă zilnic şi, din nefericire, cresc”, deplânge Iulia Sviridenko în postarea pe Facebook.

”Astfel, Ucraina (...) îi va cere agresorului o compensaţie financiară”, anunţă ea, ”fie prin decizii ale justiţiei sau prin transferul direct către stat al actibelor ruse îngheţate (în prezent) în Ucraina”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.