Eliberarea a zece ostatici thailandezi vineri, în cadrul unui armistiţiu de patru zile în Războiul din Fâşia Gaza între Israel şi Hamas, a avut loc în urma unei activităţi diplomatice intense a unei ţări care se vrea neutră şi prietenă cu toţi, dar care este puţin implicată în Orientul Mijlociu, Bangkokul a cooperat în principal cu Iranul, care susţine Hamasul, relatează Le Monde.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernul thailandez al lui Srettha Thavisin a intrat în funcţie la sfârşitul lui august, iar criza ostaticilor a fost botezul său de foc.

În total 39 de thailandezi au fost ucişi de combatanţi Hamas la 7 octombrie.

Alţi 20 sunt în continuate ţinuţi ostatici în Fâşia Gaza.

Ei făceau parte dintre cei aproximativ 30.000 de muncitori agricoli thailandezi care lucrează în kibuţuri israeliene în cadrul unui acord între cele două ţări.

Marea majoritate sunt din Isan, o regiune săracă situată în nord-estul ţării, un bastion al Partidului Pheu Thai al fostului premier Thaksin Shinawatra, care a preluat conducerea unei coaliţii formate în urma alegerilor de la 14 mai.

Guvernul lui Thavisin l-a însărcinat imediat cu acest dosar pe preşedintele Parlamentului, Wan Muhamad Noor Matha, ”Wan Noor”, un politician de confesiune musulmană care-i reprezintă de mult timp pe musulmanii din provincii din sud, cu populaţie majoritară sunnită, ca el, şi un aliat apropiat al Pheu Thai.

Wan Noor şi-a activat reţelele mai ales în Malaysia, unde Hamasul este prezent.

Saiyid Sulaiman Husaini, un lider influent al unei asociaţii şiite thailandeze, a organizat apoi o vizită la Teheran, la 27 octonbrie, a unor cinsiloieri ai lui Wan Noor.

Iranul este principalul susţinător - politic şi financiar - din Orientul Mijlociu.

Emisarii preşedintelui Parlamentului au primit de la representanţi ai Hamas asigurări cu privire la faptul că ostatici thailandezi vor fi eliberaţi imediat ce Israelul va accepta un armistiţiu.

După acest prim progres, ministrul thailandez de Externe Parnpree Bahiddha-Nukara, care este totodată adjunctul premierului, a efectuat o vizită în Qatar la 31 octombrie.

El s-a întâlnit cu omologul său, dar şi cu şeful diplomaţiei iraniene Hossein Amir Abdollahian, care i-a oferit ”susţinerea totală a Iranului”.

A doua zi, şeful diplomaţiei thailandeze făcea o escală la Cairo pentru a se asigura de cooperarea Egiptului.

Consultări au urmat până în ultimul moment.

Wan Nor l-a primit joi, la bankok, pe adjunctul ministrului de Externe iranian, Ali Bagheri Kani, cu care a discutat despre doarul ostaticilor.

Vineri seara, imediat ce ostaticii thailandezi ajungeau în Israel, unde rămân 48 de ore sub supraveghere medicală, Bangkokul le-a mulţumit ”tuturor celor cărora (Thailanda) le-a cerut ajutorul, adică guvernelor Qatarului, Israelului, Egiptului, Iranului, malaysiei şi Comitetului Internţaional al Crucii Roşii (CICR).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.