Guvernul suedez - criticat din cauza modului în care gestionează criza sanitară provocată de noul coronavirus - a prezentat un proiect de lege prin care îşi consolidează temporar puterea, cu scopul de a lupta împotriva epidemiei, un lucru criticat de opoziţie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această nouă lege ar urma să permită Guvernului condus de social-democratul Stefan Löfven să ia anumite măsuri, precum o limitare a adunărilor publice sau închiderea întreprinderilor - fără aprobarea Parlamentului -, cu scopul de a ”proteja vieţi omeneşti”, potrivit ministurlui Sănătăţii Lena Hallengren.

Însă, afirmă Executivul, viitoarele dispoziţii vor acorda puteri suplimentare Executivului doar pe o perioadă de trei luni, o situaţie care îngrijorează opoziţia.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

Liderul Partidului Conservator Ulf Kristersson recunoaşte necesitatea luării unor decizii rapide în perioada crizei şi consideră că măsurile este necesar să aibă o ”legitimitate democratică”.

Proiectul de lege urma să fie supus aprobării Parlamentului.

În acest regat scandinav - populaţia nu este izolată -, ca în alte ţări europene, în vederea unei opriri a epidemiei.

Guvernul îndeamnă fiecare locuitor ”să-şi asume responsabilitatea” şi să urmeze recomandările autorităţilor sanitare.

Între măsurile cele mai stricte de până în prezent se află o interzicere a adunărilor de peste 50 de persoane şi a vizitelor în aziluri de bătrâni.

Felul în care regatul gestionează criza sanitară - mai puţin constrângător ca în alte ţări europene - ridică întrebări critice atât la nivel naţional, cât şi internaţional, însă Guvernul respinge o pasivitate.

”Nu, nu ne facem că nu s-ar întâmpla nimic în Suedia”, s-a apărat ministrul Sănătăţii Lena Hallengren în cadrul unei reuniuni cu presa internaţională joi, la Stockholm.

Această ţară cu 10,3 milioane de locuitori a depăşit luni pragul de 7.000 de cazuri confirmate şi 477  de morţi - o rată a mortalităţii mult mai mare decât a vecinilor săi nordici.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.