Vicepreşedinta Guvernului spaniol i-a cerut miercuri şefului Parlamentului catalan să renunţe la susţinerea candidaturii lui Carles Puigdemont la conducerea regiunii şi să lanseze consultări în vederea găsirii unui nou aspirant, relatează AFP:

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Destituit la sfârşitul lui octombrie de la preşedinţia Cataloniei de către Madrid, Carles Puigdemont, instalat în Belgia şi căutat de justiţia spaniolă, rămâne singurul candidat.

Învestirea sa de către Parlamentul regional, dominat de separatişti, urma să aibă loc în urma unei dezbateri programate marţi, dar amânate de către preşedintele Parlamentului Roger Torrent din cauza obstacolelor judiciare ale candidaturii acestuia.

De-acum ”domnul Torrent trebuie să deschidă consultări (cu partidele politice) pentru a salva situaţia creată de domnul Puigdemont”, a declarat, la Valencia (est), vicepreşedinta Soraya Saenz de Santamaria, însărcinată cu fiebintele dosar catalan în cadrul Guvernului conservatorului Mariano Rajoy.

Separatiştii au obţinut majoritatea absolută în Parlamentul catalan în urma alegerilor anticipate de la 21 decembrie, convocate de Madrid după dizolvarea acestei Camere ca răspuns faţă de o declaraţie unilaterală a independenţei - eşuate.

Lista lui Carles Puigdemont "Împreună pentru Catalonia”, care s-a clasat prima în tabăra separatistă, are ca program restaurarea ”Guvernului legitim al Cataloniei”.

Însă Curtea Constituţională a apreciat că şeful separatiştilor trebuie, pentru a se prezenta în faţa Parlamentului catalan, să se întoarcă în Spania şi să obţină o autorizare a judecătorului care-l anchetează de ”rebeliune” şi ”răzvrătire”.

Roger Torrent a contestat această decizie a justiţiei, amânânand sesiunea până la obţinerea unor ”garanţii” că Puigdemont poate să se prezinte în bune condiţii, fără să rişte să fie arestat.

”Nu pot să cred că între cei peste 100 de deputaţi ai Camerei nu se află nimeni care să poată să reia drumul dialogului şi consensului”, a declarat Saenz de Santamaria.

Teoretic, Parlamentul catalan are termen până miercuri să aleagă un candidat, însă surse parlamentare apreciază că procedura la Curtea Constituţională ar ”îngheţa” acest termen.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.