Guvernul spaniol a dat marţi undă verde încheierii crizei sanitare cauzate de pandemia covid-19 şi ridicării purtării obligatorii a măştii de protecţie în spitale, azile de bătrâni şi farmacii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această măsură - anunţată la sfârşitul lui iunie - a fost aprobată într-o şedinţă a Consiliului de Miniştri şi urmează să intre în vigoare după publicarea în Boletín Oficial del Estado (BOE, jurnalul oficial), care are loc de obicei la o zi după aprobare.

”Am încheiat, la trei ani de la începutul pandemiei, criza sanitară cauzată de covid-19”, a anunţat într-o conferinţă de presă ministrul Sănătăţii, José Manuel Miñones.

Guvernul a aprobat ”încetarea tuturor măsurilor extraordinare implementate în legătură cu criza sanitară”, inclusiv ”obligaţia purtării unei măşti acolo unde era în vigoare”, a precizat ministrul.

Purtarea măştii rămâne ”puternic recomandată” în anumite cazuri, de exemplu în secţii de terapie intensivă sau aziluri de bătrâni, în vederea ”protejării populaţiilor vulnerabile”.

Spania a ridicat purtarea obligatorie a măştii în interior în aprilie 2022, iar apoi în transportul public în februarie.

Ea a rămas în vigoare în locuri în care sunt primite persoane cu risc, de exemplu în spitale, azile de bătrâni sau farmacii.

Obligaţia purtării măştii de protecţie a fost respectată de majoritatea populaţiei în această ţară traumatizată de primul val al pandemiei, în primăvara lui 2020, când a fost implementată una dintre cele mai stricte carantine din lume.

În Spania - unde vaccinarea anticovid nu a antrenat vreo polemică majoră -, peste 121.000 de persoane au murit din cauza covid-19, potrivit ultimelor date oficiale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.