Noul şef al Guvernului populist italian Giuseppe Conte şi-a preluat în mod oficial funcţia miercuri, după ultimul vot de încredere în Parlament asupra unui program care întoarce spatele austerităţii, dar nu Europei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După ce a obţinut marţi votul de încredere al Senatului, Conte l-a primit miercuri şi pe cel al Camerei Deputaţilor, unde majoritatea guvernamentală este mai confortabilă - cu 350 de voturi la 236 şi 35 de abţineri.

Noul şef al Guvernului, care susţinea cursuri de drept în urmă cu mai puţin de o săptămână, urmează să efectueze prima vizită internaţională la summitul G7, vineri şi sâmbătă, în Canada.

”Primul lucru pentru Italia va fi să se facă cunoscută, al doilea să se facă respectată”, a declarat el pentru presă.

Necunoscut italienilor înainte să fie ales de Mişcarea Cinci Stele (M5S, antisistem) şi Liga (extrema dreaptă), Giuseppe Conte,în vârstă de 53 de ani, a susţinut marţi în Senat un discurs de politică generală în care a apărat programul acestui prim guvern populist într-o ţară fondatoare a Uniunii Europene (UE).

El intenţionează să reducă imensa datorie publică a Italiei - cea mai mare, raportată la PIB, în zona euro, după cea a Greciei - însă nu prin măsuri de austeritate, a confirmat el.

Dorind să le ofere asigurări partenerilor Italiei în UE, acest profesor de drept privat a confirmat ancorarea europeană şi atlantică a ţării sale.

Însă, în privinţa misiunilor NATO, el a introdus miercuri ideea potrivit căreia acestea vor fi ”examinate cu serenitate şi prudenţă, de la caz la caz”.

Presa scrie că a făcut-o, înainte de toate, din motive bugetare.

El şi-a reiterat marţi voinţa de a implementa o politică ”de deschidere” faţă de Rusia, un important partener economic al întreprinderilor italiene, în baza angajamentelor de campanie ale Ligii şi M5S, cei doi ”acţionari majoritari” ai coaliţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.