Guvernul de coaliţie aflat la conducerea Kosovo de mai puţin de două luni a fost răstrunat de la putere în urma unei moţiuni de cenzură, punctul culminant al unor lupte interne care privează astfel acest teritoriu sărac de conducerea în toiul pandemiei noului coronavirus, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Moţiunea de cenzură a fost depusă de partidul minoritar din cadrul coaliţiei guvernamentale condusă de către premierul Albin Kurti, liderul formaţiunii naţionaliste de stânga Vetevendosje, care a ajuns la putere promiţând să pună capăt dominaţiei elitelor, acuzate de corupţie.

Moţiunea de cenzură depusă de LDK a fost adoptată miercuri - după aproximativ 12 ore de dezbateri - cu 82 din cele 120 de voturi din Parlament.

Numeroşi locuitori ai fostei provincii sârbe - în care serviciile din sănătate duc o lipsă cruntă de resurse - dau, de mai multe zile, concerte de caserole de la balcon, în semn de protest faţă de criza politică.

În deschiderea sesiunii, un manifestant a încălcat restricţiile de deplasare pe timpul nopţii - decretate în lupta împotriva noului coronavirus - şi a desfăşurat în faţa sediului Parlamentului o banderolă pe care se putea citi mesajul ”Pandemia cea mai periculoasă pentru Kosovo este politica. Ruşine să vă fie!”.

Premierul şi susţinătorii săi se declară victime ale manevrelor preşedintelui Hashim Thaci, un fost lider de război şi o figură centrală a politicii kosovare după Războiul de Independenţă (1998-1999).

Alegerile legislative din octombrie au consacrat înfrângerea foştilor combatanţi independenţi din cadrul PDK, însă mandatul preşedintelui Thaci, liderul lor, se încheie în 2021.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.