Guvernul finlandez şi-a retras un proiect de lege privind plasarea în carantină a unei părţi a acestei ţări nordice, în lupta împotriva covid-19, în urma unor rezerve cu privire la legalitatea acestuia, şi studiază ce opţiuni are în lupta împotriva epidemiei, a anunţat premierul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vom evalua acum dacă este posibil să prezentăm un nou proiect legislativ şi cât timp va dura acest lucru” - şi anume procesul de validare în Parlament -, a anunţat miercuri seara şefa Guvernului Sanna Marin, în urma unei reuniuni guvernamentale.

Un comitet constituţional, alcătuit din parlamentari, a avertizat miercuri că acest proiect de lege este contrar Constituţiei finlandeze, din cauza unor măsuri considerate disproporţionate faţă de libertăţile fundamentale.

Acest grup a sugerat să se impună măsuri mai ţintite.

Executivul a anunţat ulterior retragerea proiectului de lege din Parlament, iar apoi a convocat o reuniune a Guvernului, în vederea discutării urmărilor.

Potrivit acestui proiect de lege, prezentat săptămâna trecută, locuitorii Helsinki şi oraşului Turku (sud-vest) ar fi urmat să fie autorizaţi să iasă din casă doar în vederea unor sarcini de primă necesitate, precum cumpărarea hranei, sau să se ducăla şcoală şi la serviciu.

Finlanda, o ţară cu 5,5 milioane de locuitori, afişează unul dintre cele mai ”bune” bilanţuri împotriva covid-19 în Europa, atribuit unei densităţi slabe a populaţiei şi respectării de către finlandezi a consemnelor oficiale în lupta împotriva noului coronavirus - care constau în recomandări şi nu în legi.

Însă rata incidenţei cazurilor de covid-19, mult timp una dintre cele mai slabe din Europa, a crescut în ultimele săptămâni şi a determinat Gvernul să impună noi restricţii, iar apoi să prezinte un plan de plasare locală în carantină.

Finlanda rămâne printre ţările din Europa în care pandemia este limitată, în pofida faptului că se clasează în urma Spaniei şi Regatului Unit.

Bilanţul săptămânal covid-19 în Finlanda a crescut, în ultimele şapte zile, la 4.000 de contaminări cu noul coronavirus şi la 17 morţi din cauza covid-19.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.