Guvernul danez a anunţat că doreşte să limiteze orice alte manifestaţii care implică profanarea Coranului, din cauza problemelor de securitate pe care le implică, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Subliniind că astfel de manifestaţii fac jocul extremiştilor şi seamănă diviziune, guvernul intenţionează să "exploreze" posibilitatea de a interveni în situaţii "în care, de exemplu, sunt insultate alte ţări, culturi şi religii şi care ar putea avea consecinţe negative semnificative pentru Danemarca, în special în materie de securitate", a anunţat Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat de presă.

"Acest lucru trebuie, desigur, să se facă în cadrul libertăţii de exprimare protejate prin Constituţie", a adăugat MAE de la Copenhaga, subliniind că aceasta este una dintre cele mai importante valori ale Danemarcei.

Mai multe demonstraţii recente în Suedia şi Danemarca, care au implicat arderea sau profanarea cărţii sfinte musulmane, au generat tensiuni diplomatice între aceste două ţări şi ţările din Orientul Mijlociu.

Ministerul danez al Afacerilor Externe notează că demonstraţiile au "atins un nivel la care Danemarca, în multe părţi ale lumii, este percepută ca o ţară care facilitează insultarea şi denigrarea culturilor, religiilor şi tradiţiilor altor ţări". Acesta a adăugat că "scopul principal" al unora dintre aceste demonstraţii a fost acela de a provoca şi a avertizat că "ar putea avea consecinţe semnificative".

Trimişii danezi şi suedezi au fost convocaţi în mai multe ţări din Orientul Mijlociu.

La rândul său, premierul suedez Ulf Kristersson a anunţat că în tot acest timp a fost în contact strâns cu omologul său danez, Mette Frederiksen, şi a subliniat că un proces similar de revizuire este deja în curs în Suedia. "Am început, de asemenea, să analizăm situaţia juridică pentru a lua în considerare măsuri de consolidare a securităţii noastre naţionale şi a securităţii suedezilor din Suedia şi din întreaga lume", a declarat Ulf Kristersson într-un mesaj pe Instagram.

Joi, Suedia a ordonat forţelor sale armate şi departamentelor guvernamentale să îşi intensifice pregătirile împotriva terorismului, pe fondul deteriorării securităţii, după mai multe episoade în care Coranul a fost profanat. Arabia Saudită şi Irakul au cerut organizarea unei reuniuni extraordinare a Organizaţiei Cooperării Islamice (OCI), cu sediul la Jeddah, care va avea loc luni, pentru a aborda profanarea Coranului în cele două ţări scandinave.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.