Guvernul britanic va fi avertizat luni să nu ignore problemele încă nerezolvate din procesul de separare de UE dacă doreşte să existe o înţelegere în ceea ce priveşte piaţa de schimb şi tranziţia, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La şase săptămâni de când liderii UE au dat asigurări că discuţiile despre Brexit pot merge în faza următoare, există nemulţumiri în cadrul blocului european cauzate de faptul că Marea Britanie încă „nu este pregătită” să încheie procesul de separare.

Deşi în decembrie, Uniunea Europeană a declarat că Marea Britanie a făcut destule progrese în ceea ce priveşte problemele cu graniţa cu Irlanda, situaţia financiară şi protejarea drepturilor cetăţenilor, guvernul britanic nu a mai făcut progrese semnificative de atunci.

Cel mai problematic aspect este cel al graniţei cu Irlanda dar negociatorii trebuie să rezolve şi alte chestiuni tehnice, incluzând situaţia Euratom (Comunitatea Europeană a Energiei Atomice), cooperarea între forţele de poliţie şi rolul Curţii Europene de Justiţie.

Miniştrii afacerilor europene se întâlnesc luni, 29 ianuarie, la Bruxelles şi le vor reaminti britanicilor să nu uite de aceste probleme, conform declaraţiei unui oficial european pentru The Guardian.

„Sentimentul în Bruxelles este că Marea Britanie nu mai consideră aceste probleme ca fiind prioritare şi se concentrează pe tranziţie şi viitor”, a spus oficialul. „Mesajul nostru este să nu uite de aceste aspecte pentru că le vrem rezolvate. Iar dacă nu vor fi rezolvate, nu vom putea trece mai departe", a adăugat el.

Negociatorii britanici şi ai Uniunii Europene au susţinut discuţii în această lună la Bruxelles dar progresul a fost unul anevoios, conform surselor The Guardian.

Un diplomat al UE a declarat că Marea Britanie „nu este pregătită” să avanseze: „De fapt, nu prea au făcut mare lucru... Trebuie să ne ocupăm imediat de aceste probleme presante şi sunt destule”.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.