Guvernul britanic este “dezamăgit” de decizia Curţii Supreme, dar o va pune în aplicare, a anunţat un purtător de cuvânt al Downing Street, în timp ce principalele forţe de opoziţie din Parlament au anunţat că vor aduce amendamente acordului privind Brexit, relatează ITV.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Poporul britanic a votat pentru ieşirea din UE, iar Guvernul va pune în aplicare verdictul lor – declanşând Articolul 50, conform planului, până la sfârşitul lunii martie. Decizia de astăzi (marţi – n.r.) nu schimbă acest lucru”, a precizat Downing Street.

Procurorul General Jeremy Wright, care a condus echipa legală a Guvernului, a dat asigurări că premierul şi cabinetul său vor “face tot ce este necesar pentru a pune în aplicare” decizia Curţii Supreme.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Secretarul pentru Brexit, David Davis, va prezenta în detaliu planurile Guvernului într-o declaraţie către parlamentari, marţi după-amiază.

Iniţiatorii acţiunii în justiţie împotriva Guvernului au salutat decizia instanţei. “Niciun premier şi niciun Guvern nu se poate aştepta să nu răspundă sau să nu fie contestat. Numai Parlamentul este suveran”, a spus Gina Miller, managerul unui fond de investiţii, care alături de stilistul Deir Dos Santos a condus un grup de activişti împotriva Articolului 50.

Ea a adăugat că parlamentarii vor avea acum şansa să ajute Guvernul să aleagă cea mai bună cale în negocierile pentru Brexit.

Guvernul a salutat, însă, decizia în unanimitate a judecătorilor că Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord nu trebuie consultate, evitând astfel întârzieri în declanşarea Brexit.

REACŢIA PRINCIPALELOR PARTIDE DE OPOZIŢIE

Liderul laburist Jeremy Corbyn a declarat că partidul său nu va îngreuna procesul de invocare a Articolului 50, dar va încerca să amendeze proiectul de lege al Guvernului.

SNP, a treia forţă ca mărime din Camera Comunelor, a declarat că va prezenta 50 de amendamente “serioase şi substanţiale” la text.

Fostul premier scoţian Alex Salmond a atras atenţia că, “dacă Theresa May intenţionează să îşi respecte cuvântul că Scoţia şi celelalte administraţii centralizate să fie parteneri egali în proces, atunci acum este momentul să demonstreze”.

Anterior, Tim Farron, liderul liberal-democraţilor, a anunţat că formaţiunea sa se va opune activării Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, ce va demara oficial procesul de ieşire din UE, dacă acordul final nu va fi supus votului public.

Şi copreşedinta Verzilor, Caroline Lucas, a confirmat că va vota împotriva declanşării Articolului 50.

Guvernul britanic a pierdut procesul deschis la Curtea Supremă, care a decis marţi că Parlamentul trebuie să aprobe declanşarea Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, ce va deschide oficial procesul de ieşire din UE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.