Guvernul Marii Britanii este aspru criticat de către Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului pentru că a subestimat ascensiunea grupului privat de mercenari Wagner din Rusia, în ciuda faptului că acesta reprezintă o ameninţare majoră la adresa intereselor ţării, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un raport publicat miercuri, comisia transpartinică a parlamentarilor britanici acuză guvernul că a privit Wagner "prin ochii Europei", că a calculat greşit activităţile sale în Africa şi că a impus sancţiuni profund inadecvate entităţilor şi persoanelor care au legături cu grupul.

"Suntem profund îngrijoraţi de lipsa crasă de înţelegere a guvernului cu privire la influenţa Wagner dincolo de Europa, în special cu privire la influenţa lor asupra statelor africane", a declarat Alicia Kearns, deputat şi preşedinte al comisiei. "Timp de aproape 10 ani, guvernul a subestimat activităţile reţelei Wagner, precum şi implicaţiile de securitate ale expansiunii sale semnificative", se arată în raportul intitulat "Arme pentru aur: reţeaua Wagner expusă".

Documentul citează o investigaţie CNN din 2022, care arăta cum, printr-o schemă elaborată, Moscova jefuia bogăţiile Sudanului în încercarea de a se întări împotriva sancţiunilor occidentale şi de a susţine efortul de război în Ucraina.Raportul a folosit reportajul CNN ca dovadă a ceea ce a descris ca fiind "un deceniu de infliltrare a intereselor ruseşti în străinătate".

Raportul a evaluat cu un grad ridicat de certitudine că Sudanul este una dintre cele şapte ţări în care luptătorii lui Wagner au desfăşurat operaţiuni militare ofensive începând din 2014, aşa cum s-a întâmplat şi în Ucraina, Siria, Republica Centrafricană, Libia, Mozambic şi Mali.

Wagner "operează în esenţă ca o mafie criminală", a declarat Alicia Kearns într-un interviu acordat miercuri Sky News. "Intră în ţări, generează corupţie, generează instabilitate, fură resurse naturale şi lasă în urma lor un şir de atrocităţi", a declarat parlamentarul britanic.

Raportul a criticat guvernul britanic pentru subestimarea dimensiunii acestor operaţiuni şi spune că este rezultatul faptului că a privit Wagner "prin prisma Europei" şi, în special, a amprentei sale în Ucraina. "Activităţile lui Wagner în Ucraina nu sunt reprezentative pentru operaţiunile reţelei la nivel global", se arată în raport, adăugând că subestimarea "răspândirii geografice a Wagner şi a impactului activităţilor sale asupra intereselor britanice din străinătate" reprezintă o "eroare semnificativă".

De asemenea, raportul critică guvernul britanic pentru faptul că a început să monitorizeze serios grupul abia după ce Rusia şi-a lansat invazia în Ucraina. "Este profund regretabil faptul că abia la începutul anului 2022 guvernul a început să investească mai multe resurse în înţelegerea reţelei Wagner, în ciuda faptului că luptătorii Wagner desfăşurau deja operaţiuni militare în cel puţin şapte ţări de aproape un deceniu", se arată în raport.

Raportul continuă prin a spune că eforturile Regatului Unit de a sancţiona persoanele şi entităţile legate de Wagner au fost "cu mult sub aşteptări", mai ales având în vedere acţiunile similare întreprinse de Statele Unite şi Uniunea Europeană, care au sancţionat de două ori mai mulţi membri ai reţelei.

"Guvernul nu ne-a spus nimic concret - ce face pentru a contesta influenţa şi impunitatea reţelei în afara Ucrainei?", se arată în raport. "Nu am primit nicio dovadă a vreunui efort serios din partea guvernului de a urmări activităţile reţelei în alte ţări", punctează documentul deputaţilor.

Raportul recomandă guvernului britanic "să declare urgent reţeaua Wagner ca organizaţie teroristă" şi "să acţioneze mai rapid şi mai dur pentru a sancţiona actorii legaţi de Wagner".

Raportul a recomandat, de asemenea, ca Regatul Unit să depună eforturi pentru a oferi o "alternativă cu adevărat convingătoare ţărilor prioritare care au nevoie de un parteneriat de securitate", pentru a preveni ca Wagner să se instaleze în "ţări fragile şi afectate de conflicte".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.