Justiţia britanică a stabilit miercuri că Guvernul lui Boris Johnson a acţionat în mod ilegal prin atribuirea unui contract legat de gestionarea pandemiei covid-19 unei societăţi conduse de către prieteni ai lui Dominic Cummings, un fost consilier al premierului conservator, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În iunie 2020, agenţia de studii de piaţă Public First, condusă de foşti colegi ai lui Dominic Cummings şi ministrului de stat Michael Gove, a obţinut un contract în valoare de 560.000 de lire sterline (650.000 de euro) care prevedea studierea şi înţelegerea pandemiei de către public - fără să se organizeze vreo licitaţie în acest sens.

Activişti din cadrul Asociaţiei Good Law Project au dat în jdecată Guvernul Johnson şi pe Dominic Cummings, apreciind că decizia de a face apel la această societate înseamnă favoritism, o acuzaţie pe care Guvernul a respins-o.

Însă judecătoarea Finola O'Farrell de la Înalta Curte din Londra arată miercuri, în hotărârea sa, că ”decizia din 5 iunie 2020 de atribuire a contractului Public First este ileaglă şi reprezintă un parti-pris aparent”.

Ea stabileşte de asemenea că Dominic Cummings, care a plecat de la Downing Street la sfârşitul lui 2020, era ”deosebit de bine plasat, dată fiind expertiza şi experienţa sa, să-şi facă o părere rapidă cu privire la cea mai în măsură societate care să răspundă unor nevoi urgente” cauzate de criza sanitară, care impunea un răspuns ”imediat”.

Această hotărâre intervine în contextul în care Boris Johnson este vizat în atacuri încrucişate cu privire la integritatea sa, privind o finanţare privată a renovării apartamentului său de pe Downing Street.

El este vizat, de asemenea, din cauza felului în care gestionează criza sanitară covid-19, care a ucis aproape 128.000 de oameni în Regatul Unit, şi este acuzat de faptul că a acţionat cu întârziere, iar apoi a irosit banii contribuabililor prin atribuirea unor contracte de furnituri - măşti şi alte echipamente de protecţie.

Un purtător de cuvânt al Guvernului britanic şi-a exprimat, cu toate acestea, bucuria cu privire la faptul că în hotărâre ”se arată în mod clar că decizia atribuirii contractului nu a avut loc în baza unor legături personale”, ci din cauza unor ”circumstanţe foarte complexe, în perioada de vârf a pandemiei” covid-19.

Directorul Good Law Project, Jo Maugham, denunţă faptul că Guvernul britanic nu a acţionat ”pentru binele public”, ci ”pentru binele prietenilor Partidului Conservator”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.