Baia de sânge de la 24 mai de la Uvalde, unde au fost ucise 21 de persoane, ”a fost salutată pe forumuri pe Internet cunoscute în promovarea extremismului intern şi teoriilor complotului, de către indivizi care au încurajat la repetarea acesteia”, avertizează Departamentul Securităţii Interne într-o actualizare a unui buletin de alertă antiteroristă , relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Alţii au ”pretins că a fost vorba despre o înscenare organizată de către Guvern cu scopul de a impune o adoptare a unor măsuri de reglementare a armelor de foc”, anunţă departamentul.

Atacurle armate cele mai mediatizate ”inspiră”, în Statele Unite, alţi indivizi, iar unii cercetători vorbesc despre un ”efect al imitaţiei”.

Potrivit acestei actualizări a buletinului de alertă, acest efect s-a manifestat în atacul rasist de la 16 mai, la Buffalo, în statul New York, unde afroamericani au fost ucişi prin împuşcare într-un supermarket.

Autorul acestui atac, un tânăr adept al supremaţiei alblor a declaratcă a fost ”inspirat” de un asalt la două moschei în Noua Zeelendă, în 2019, scrie departamentul american.

Potrivit departamentului, un val recent de atacuri sângeroase a arătat că Statele Unite se confruntă cu o ameninţare internă ”complexă şi dinamică”, iar aceasta poate deveni ”şi mai dinamică” în lunile următoare.

O hotărâre a Curţii Supreme privind dreptul la avort, aşteptată la sfârşitul lui iunie, o schimbare a regulamentului la frontiera de sud, urmată de o creştere a venirii unor imigranţi şi alegerile de la jumătate de mandat, în noiembrie, riscă ”să fie folosite pentru a justifica acte de violenţă”, se arată în acest buletin.

Departamentul Securităţii Interne, înfiinţat în urma atentatelor de la 11 septembrie 2001, publică cu regularitate acest tip de avertismente, însă acestea erau consacrate, în mod istoric, unor ameninţări de origine externă, şi anume jihadistă.

Primul buletin care pune accentul asupra ameninţării interne a fost publicat în ianuarie 2021, după ce susţinători ai lui Donald Trump au luat cu asalt Capitoliul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.