Guvernul afgan va elibera treptat 5.000 de deţinuţi talibani în schimbul unei îmbunătăţiri ”semnificative” a situaţiei în domeniul securităţii în Afganistan, a anunţat miercuri preşedinţia afgană, deschizând calea negocierilor între Kabul şi insurgenţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Graţierea şi eliberarea a 1.500 de prizonieri talibani (...) vor începe (sâmbătă), iar zilnic o sută de prizonieri vor fi eliberaţi”, a anunţat pe Twitter Sediq Sediqqui, un purtător de cuvânt al preşedintelui Ashraf Ghani.

Odată începute discuţiile între Kabul şi insurgenţi cu privire la viitorul ţării, 500 de noi deţinuţi vor fi apoi eliberaţi ”la două săptămâni”, până la un total de 5.000 de deţinuţi, ”cu condiţia ca violenţa să scadă în mod semnificativ”, a continuat el.

Măsura a fost luată printr-un decret al preşedintelui Ghani, care i se opunea anterior, în numele suveranităţii ţării sale.

Ea figura în acordul semnat la 29 februarie de Statele Unite şi talibani - însă care nu a fost ratificat de Kabul - în care Washingtonul s-a angajat la o retragere totală a forţelor străine din Afganistan în decus de 14 luni, în cazul în care talibanii îşi respectă angajamentele în domeniul securităţii pe care şi le-au asumat.

În schimbul eliberării acestor 5.000 de talibani, rebelii trebuie săpredea Kabului 1.000 de membri ai forţelor afgane pe care-i deţin.

Ei se angajează, de asemenea, să lupte împotriva grupărilor jihadiste în ţară şi să participe la negocieri cu Guvernul afgan, opoziţia acestuia şi societatea civilă, cu scopul de a se pune de acord asupra destinului unei ţări devastate de 40 de ani de război.

Acordul de la Doha, în Qatar, a fost aprobat marţi de către Consiliul de Securitate al ONU - o aprobare rară în această incintă în contextul în care este vorba despre o înţelegere între o ţară străină şi o gherilă.

Eliberarea prizonierilor era considerată o precondiţie de talibani, în vederea lansării următoarei etape cruciale - a dialogului interafgan, care urma să înceapă marţi, dar care a fost amânat.

”Noi am prezentat taberei americane o listă detaliată cu 5.000 de persoane (prizoniere)”, a scris pe Twitter un purtător de cuvânt al talibanilor, Suhail Shaheen, la câteva minute după anunţul Kabulului, adăugând că prizonierii trebuie să fie predaţi grupării, care va proceda la o ”verificare”.

”Ei vor trebui să fie persoanele ale căror nume figurează pe listă”, a precizat el, reluând cuvânt cu cuvânt un tweet pe care l-a postat marţi.

Un oficial taliban, contactat de AFP, a acuzat Guvernul afgan de faptul că ”prevede să elibereze doar prizonieri în vârstă, foarte bolnavi sau pe cei a căror pedeapsă s-a încheiat”.

KABULUL, SLĂBIT

Kabulul pare mai dezbinat ca niciodată, în contextul în care Ashraf Ghani - învingătorul în alegerile prezidenţiale din septembrie - şi principalul său rival Abdullah Abdullah - care revendică la rândul său victoria - s-au declarat amândoi preşedinţi ai Afganistanului luni, aruncând ţara într-o criză instituţională.

Aceste dispute alimentează temeri cu privire la faptul că un Guvern slăbit nu poate face faţă talibanilor, care şi-ar putea consolida puterea odată cu retragerea progresivă a forţelor străine, mai ales din părţile ţării în care aceştia sunt deja prezenţi.

Armata americană a început marţi să se retragă din două baze din Afganistan situate la Lashkar Gah, capitala provinciei Helmand (sud), aflată în mare parte sb controlul insurgenţilor, şi în provincia Herat (vest), a declarat pentru AFP un oficial american.

Potrivit Acordului de la Doha, numărul militarilor americani de la faţa locului urmează să scadă de la 12.000-13.000 la 8.600 până la jumătatea lui iulie. Cinci dintre cele aproximativ 20 de baze americane din ţară urmează să fie evacuate.

Forţele americane îşi păstrează ”toate mijloacele (...) pentru a-şi atinge obiectivele”, a dat asigurări luni un purtător de cuvânt al forţelor americane în Afganistan, colonelul Sonny Leggett.

Potrivit unui purtător de cuvânt al guvernatorului din Helmand, Omar Zwak, doar ”20 sau 30” de militari străini au părăsit Lashkar Gah din weekend.

Helamndul, unde retragerea trupelor americane a început, este considerat un bastion al insurgenţilor, în care trupele americane şi britanice au fost deosebit de vizate în cei 18 ani ai Războiului din Afganistan.

Talibanii, care consideră acordul drept o ”victorie” împotriva Statelor Unite, au început deja să pună la încercare voinţa Washingtonului de a-şi proteja partenerii afgani, prin zeci de incidente înregistrate după semnarea textului la Doha.

Un purtător de cuvânt al Ministerului afgan de Interne, Nasrat Rahimi, a anunţat 32 de atacuri în 32 din cele 34 de provincii afgane în ultima zi, în care au fost ucişi doi civili şi cinci membri ai forţelor de securitate, iar 28 de persoane au fost rănite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.