Guvernatorul Băncii centrale letone Ilmars Rimsevics - în prezent suspendat - a fost inculpat într-un caz de corupţie estimat la o jumătate de milion de euro, o acuzaţie pe care o respinge, a anunţat parchetul leton, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ilmars Rimsevics, conducătorul Băncii centrale de mai mulţi ani, a respins îndemnuri la demisie, însă a fost suspendat din funcţie - inclusiv în cadrul Consiliului Guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) - atunci când a izbucnit scandalul, în februarie.

Procurorul Viorika Jirgena a declarat vineri pentru presă, la Riga, că doi acţionari ai Trasta Komercbanka, o bancă din Republica Moldova, cu sediul în Letonia, închisă în 2016 din cauza spălării de bani şi fraudelor, au declarat că Rimsevics a cerut mită pentru a menţine banca pe linia de plutire.

Acuzaţiile au fost formulate în 2012, a declarat Jirgena şi îl vizează de asemenea pe omul de afaceri leton Maris Martinsons, acuzat căa jucat rolul de intermediar în acest caz de corupţie.

Procuroriii susţin că Rimsevics a cerut 500.000 de euro pentru a convinge Comisia pentru Finanţe şi Pieţe de Capital (FCMC) să treacă cu vederea acuzaţiile formulate împotriva Trasta Komercbanka.

În martie, Proiectul de relatare despre criminalitate organizată şi corupţie, consorţiul centrelor de investigaţie, presă şi jurnalişti (OCCRP, înfiinţat în 2006) a dezvăluit că societăţi-paravan au folosit această bancă pentru a spăla aproximativ 13 miliarde de dolari provenind din corupţie şi fraude din Republica Moldova.

"Rimsevics nu a fost în măsură să asigure ceea ce a promis şi de aceea a fost plătit doar cu jumătate din sumă, 250.000 de euro”, a declarat Jirgena pentru presă.

”Martinsons era intermediarul. El a primit 10% din total. mita a fost plătită în bani gheaţă”, a adăugat ea, menţionând că interceptări telefonice au fost folosite în această anchetă.

Rimsevics şi Martinsons riscă până la 11 ani de închisoare în cazul în care vor fi găsiţi vinovaţi.

Amândoi au cerut amânări până în august pentru a pregpti declaraţii scrise.

Rimsevics susţine că este nevinovat şi refuză să plece din postul de la conducerea Băncii centrale şi din fotoliul în Consiliul BCE. El a depus plângere împotriva suspendării sale la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).

Letonia încearcă să-şi reformeze sectorul bancar, afectat de o serie de acuzaţii cu privire la corupţie şi spălare de bani.

Autorităţile americane au acuzat în februarie a treia bancă din ţară - ABLV -  de spălare de bani la scară mare în legătură cu programul nuclear nord-coreean.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.