Premierul belgian Charles Michel a preluat conducerea unui Guvern minoritar, după demisia miniştrilor naţionalişti flamanzi din coaliţia guvernamentală, din cauza unei divergenţe profunde asupra Pactului ONU privind migraţiile, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste demisii au fost ”acceptate” de rege după o întâlnire cu Michel, care i-a prezentat numele miniştrilor ce preiau portofoliile vacante - Interne, Finanţe, Apărare şi Migraţie.

”Regret că s-a ajuns aici”, a declarat premierul la postul RTL-TVI.

Fostul ministru de Interne Jan Jambon, din Alianţa Neoflamandă (N-VA, naţionalişti flamanzi), a confirmat duminică, la postul public RTBF că împreună cu alţi miniştri din partid au demisionat.

”Este clar”, a declarat el, punând astfel capăt unei incertitudini care dura de sâmbătă seara.

Odată cu plecarea N-VA, un nume greu în cadrul coaliţiei, Charles Michel, un liberal, preia conducerea unui Guvern de centru-dreapta fără o majoritate în Parlament, cu cinci luni înaintea viitoarelor alegeri legislative, prevăzute la sfârşitul lui mai.

”O coaliţie responsabilă (...) se instalează”, a promis el, îndemnând la ”dialog cu Parlamentul”, întrucât alegeri anticipate ”riscă să blocheze ţara timp de un an”.

El şi-a prezentat într-o conferinţă de presă cele trei priorităţi, şi anume puterea de cumpărare, securitate şi politica în domeniul luptei împotriva modificărilor climatice - în care afirmă că răspunde unui ”apel puternic” al cetăţenilor.

”ESTE HAOS”

Guvernul se clatină de patru ani, din cauza unor poziţii considerate radicale ale N-VA în domeniul migraţiei.

Actualul ministru al Sănătăţii Maggie De Block, care preia portofoliul deţinut de Theo Francken, a promis să apere ”o politică din nou strictă, dar dreaptă”.

”Preiau azi un departament în criză. Este haos”, a subliniat ea într-un comunicat.

Preşedintele N-VA Bart De Wever a lansat sâmbătă seara, după o şedinţă a Consiliului de Miniştri a ultimei şanse, un ultimatul la adresa lui Michel, sugerând că partidul său va pleca dacă acesta se duce la Marrakech pentru a aproba Pactul ONU al migraţiilor.

”Iau (...) act în această (sâmbătă seara) că N-VA părăseşte majoritatea”, i-a răspuns Michel, reiterându-şi intenţia de a reprezenta Belgia în Maroc în calitate de ”şef de Guvern”.

”Asupra acestui subiect există o diferenţă profundă”, a insistat duminică Michel. În opinia sa, Pactul este ”important” pentru că ”nicio ţară nu poate să rezolve această problemă singură”.

N-VA era singurul dintre cele patru partide din coaliţie care se opunea acestui text ONU, care urmează să fie aprobat luni şi marţi în Maroc de către ţările membre ONU, după care urmează să fie ratificat la sediul ONU, la New York, la 19 decembrie.

Pactul a făcut iniţial obiectul unui consens guvenamental, după care N-VA şi-a schimbat poziţia, la sfârşitul lui octombrie.

”PACT CU DIAVOLUL”

Criza belgiană, latentă de mai multe săptămâni, a izbucnit marţia seara, când premierul şi-a anunţat intenţia de a se adresa Parlamentului, în lipsa unanimităţii în Guvern.

O largă majoritate de dreapta/stânga s-a degajat două zile mai târziu în Camera, în favoarea Guvernului, care a izolat N-VA alături de partidul de extremă dreapta Vlaams Belang.

Acest partid antiimigraţie a ţinut sâmbătă o reuniune la Bruxelles, împreună cu Marine Le Pen, şefa extremei drepte franceze, şi Steve Bannon, un fost consilier al lui Donald Trump, pentru a denunţa acest Pact, agitat ca o sperietoare de către populişti în UE, odată cu apropierea alegerilor europene din mai.

”Ţara care va semna acest pact (...) va semna un pact cu diavolul”, a declarat şefa extremei drepte franceze.

Neconstrângător, Pactul ONU prezintă principii şi aproximativ 20 de propuneri care să ajute ţările să facă faţă migraţiilor.

Italia, Austria, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Cehia, Slocavia, Estonia, Letonia, Elveţia, Australia, Israelul şi Republica Dominicană au decis să nu se ducă la Marrakech.

Statele Unite s-au retras de la elaborarea documentului, în decembrie anul trecut.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.