Secretarul General al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a anunţat joi noaptea prăbuşirea negocierilor maraton din Elveţia, care au avut drept scop încheierea unui conflict de peste patru decenii între grecii ciprioţi şi turcii ciprioţi, precum şi reunificarea insulei Cipru, care a fost ruptă în două în urma invaziei din 1974 a armatei Turciei, transmite France Presse.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Insula găzduieşte cea mai longevivă criză politică, iar negocierile maraton din staţiunea elveţiană Cras-Montana erau considerate cea mai bună şansă pentru a pune capăt diviziunii de peste patru decenii dintre Cipru şi Republica Turcă a Ciprului de Nord, o entitate statală care este recunoscută pe plan internaţional doar de către Ankara.

”Îmi pare foarte rău că trebuie să vă informez, că în ciuda unui angajament extrem de puternic şi a implicării delegaţiilor tuturor părţilor... această conferinţă a Ciprului s-a închis fără obţinerea unui acord”, a declarat secretarul general al ONU.

Guterres era optimist atunci când s-a alăturat negocierilor maraton, susţinând că acestea sunt extrem de constructive şi cerând ciprioţilor din ambele jumătăţi să pună mâna pe o ”oportunitate istorică de a ajunge la o înţelegere comprehensivă pentru acest conflict, care a divizat timp de decenii Cipru”.

Însă, acest ton optimist s-a acrit treptat, iar secretarul general s-a întors joi dimineaţa în Elveţia, într-o încercare de a salva un posibil acord între cele două entităţi statale de pe insula Cipru.

Guterres a participat la o zi de întâlniri cu preşedintele cipriot Nicos Anastasiades şi cu omologul turco-cipriot Mustafa Akinci. De asemenea, acesta s-a întâlnit şi cu miniştrii de Externe şi pentru Afaceri Europene din aşa-numitele puteri garante - Grecia, Turcia şi Marea Britanie.

Deşi a încercat să prelungească negocierile, Guterres a trebuit să recunoască că aceste negocieri-maraton s-au încheiat fără obţinerea unui acord între entităţile rivale din Cipru.

”Este evident că există o distanţă semnificativă între aceste delegaţii pe mai multe probleme şi un acord nu a fost posibil”, a completat secretarul general al ONU.

Cipru este divizat din 1974, după ce militarii turci au invadat şi au ocupat o treime din insulă ca răspuns la un puci care cerea unirea cu Grecia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.