Opozantul regimului chavist Juan Guaido a afirmat că orice mediere internaţională în criza din Venezuela, precum cea a Norvegiei, trebuie să ducă la plecarea preşedintelui Nicolas Maduro şi la organizarea de noi alegeri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Primim cu recunoştinţă toate eforturile, dar suntem clar şi nu dăm înapoi", a declarat Juan Guaidó, precizând că a răspuns Norvegiei pentru a se ajunge la "soluţii care să ducă la finalul regimului, la stabilirea unui Guvern de tranziţie şi la alegeri libere", relatează AFP.

Pentru Juan Guaido, preşedintele Maduro este un "dictator", un "uzurpator", care se menţine la putere datorită alegerilor "frauduloase" de anul trecut.

La rândul său, Nicolas Maduro îi consideră pe adversarii săi "pucişti", susţinuţi de "Imperiul nord-american".

Norvegia a confirmat vineri organizarea sub auspiciile sale a unor negocieri între reprezentanţi ai puterii şi opoziţiei din Venezuela, în vederea soluţionării conflictului politic care durează de patru luni.

În Venezuela, opozantul regimului chavist Juan Guaido a confirmat această informaţie, anunţând că delegaţi din cadrul opoziţiei venezuelene participă la o ”mediere” a Norvegiei vizând să soluţioneze criza.

Potrivit radioteleviziunii publice norvegiene NRK, negocierile de la Oslo, într-un loc ţinut secret, au durat ”mai multe zile”, iar cele două delegaţii au plecat înapoi la Caracas joi.

Presa scrie că aceste discuţii i-ar fi implicat din partea lui Maduro pe ministrul Comunicaţiilor Jorge Rodriguez şi pe guvernatorul provinciei Miranda, Hector Rodriguez.

Opoziţia ar fi fost reprezentată de către fostul deputat Gerardo Blyde, fostul ministru Fernando Martinez Mottola şi vicepreşedintele Parlamentului Stalin Gonzalez.

Opozantul Juan Guaido (centru-dreapta) s-a proclamat preşedinte interimar la 23 ianuarie şi este recunoscut ca atare de peste 50 de ţări.

Numeroase state europene l-au recunoscut pe Guaido atunci când acesta s-a autoproclamat ”preşedinte”, însă Norvegia s-a limitat să îndemne la organizarea unor noi alegeri, o poziţie percepută atunci ca ilustrându-i voinţa de a intermedia între cele două tabere.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.