Opozantul venezuelean Juan Guaido le-a cerut unor mii de susţinători ”să rămână în picioare în faţa dictaturii” lui Nicolas Maduro, în cadrul unei vizite la Madrid - unde nu a fost primit de premierul spaniol Pedro Sanchez, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vă cer să nu îngenunchiaţi niciodată în faţa nimănui, să rămânem în picioare cât timp va fi necesar” în faţa ”dictaturii” din Venezuela, a declarat el sâmbătă în celebra Piaţă Puerta del Sol.

”Tăiască Venezuela liberă!”, i-au răspuns susţinătorii săi, agitând steaguri ale acestei ţări sud-americane.

Recunoscut preşedinte interimar al Venezuelei de peste 50 de ţări - inclusiv de Spania -, Juan Guaido a efectuat săptămâna aceasta un turneu în Europa, pentru a obţine susţinere în lupta sa împotriva preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro.

Însă şeful Guvernului socialist spaniol Pedro Sanchez - unul dintre primii care l-a recunoscut, în februarie 2019 - a provocat o controversă aprigă prin faptul că nu l-a primit sâmbătă, spre deosebire de premierul britanic Boris Johnson sau preşedintele francez Emmanuel Macron.

Opozantul venezuelean a fost primit doar de ministrul spaniol de Externe Arancha Gonzalez, care a reiterat ”susţinerea totală a Guvernului spaniol”.

Această decizie i-a adus lui Sanchez critici aprige din partea opoziţiei de dreapta spaniole de la conducerea primăriei şi regiunii Madrid, care l-au primit sâmbătă pe Guaido cu onoruri rezervate unui şef de stat.

”Este o criză complexă, care cere dialogul (...). Poziţia Guvernului spaniol a fost întotdeauna să încarneze, prin instituţiile europene, un răspuns care trece prin dialog” între opoziţie şi regimul lui Nicolas Maduro, s-a apărat Sanchez în cursul unei vizite într-una dintre zonele afectate de furtuna Gloria, soldată cu 12 morţi.

”Suntem un Guvern care a susţinut întotdeauna opoziţia venezueleană şi ceea ce vrem este ca alegeri să fie organizate rapid în Venezuela”, a adăugat socialistul, amintind că opozantul Leopoldo Lopez s-a refugiat în reţedinţa ambasadorului Spaniei la Caracas.

Un apropiat al lui Sanchez, ministrul spaniol al Transporturilor Jose Luis Abalos a apărat sâmbătă, în cotidianul La Razon, căutarea unei ”soluţii democratice echilibrate” în Venezuela, care impune Spaniei să evite orice ”poziţie beligerantă” faţă de regimul lui Nicolas Maduro.

Guaido a încercat să potolească spiritele şi a dat asigurări în faţa presei că speră să îl poată primi pe Sanchez la Caracas ”în lunile viitoare (...), odată ce vom fi regăsit democraţia în Venezuela”.

Dreapta îl suspectează pe Sanchez de faptul că şi-a schimbat poziţia, din cauza intrării în Guvernul său a Partidului Podemos (stânga radicală), al cărui lider Pablo Iglesias a fost mult timp un apropiat al regimului venezuelean.

Controversa pe tema Venezuelei s-a amplificat după ce ministrul Transporturilor a recunoscut că a vorbit luni, pe aeroportul din Madrid, cu Delcy Rodriguez, numărul doi în Guvernul lui Nicolas Maduro - în pofida faptului că acesteia îi este interzisă intrarea pe teritoriul Uniunii Europene (UE).

Abalos a încercat ”să evite o criză diplomatică şi a reuşit”, a dat asigurări Pedro Sanchez, exprimându-şi ”susţinerea” totală faţă de ministrul şi omul său de încredere, căruia dreapta îi cere demisia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.