Liderii Vişegrad au lansat miercuri după-amiază un apel către Uniunea Europeană, cerând blocului comunitar să aprecieze mai mult rolul cheie jucat de Israel în a menţine stabilitatea din Orientul Mijlociu. Acest apel a fost lansat în urma unei întâlniri dintre premierii din Ungaria, Cehia, Slovacia, Polonia şi Israel, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Suntem adeseori criticaţi de către Europa, mai des decât orice altă zonă din lume... este momentul să existe o reconsiderare în Europa a relaţiilor pe care le are cu Israel”, a precizat Netanyahu.

Premierul Ungariei s-a declarat pregătit să susţină relaţii mai bune între UE şi Israel, alături de ceilalţi lideri ai ţărilor din grupul Vişegrad.

Grupul Vişegrad se va reuni în 2018 la Ierusalim, după ce liderii au acceptat o invitaţie din partea lui Bejamin Netanyahu.

De asemenea, aceste comentarii reprezintă un ultim exemplu al disputei care există între ţările vestice şi cele estice din Uniunea Europeană.

Anterior, probleme cu privire la migraţie, libertăţile civile şi suveranitate naţională au stârnit neînţelegeri între ţările grupului Vişegrad şi reprezentanţii de la Bruxelles.

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a participat la o întâlnire cu liderii din Ungaria, Polonia, Cehia şi Slovacia. Aceştia din urmă şi-au demonstrat sprijinul într-o declaraţie comună pentru îmbunătăţirea relaţiilor dintre Israel şi Uniunea Europeană.

”Cred că Europa trebuie să decidă dacă vrea să trăiască şi să înflorească sau dacă vrea să tremure şi să dispară. Nu sunt foarte corect din punct de vedere politic. Ştiu că ăsta este un şoc pentru unii dintre voi. Este o glumă. Dar adevărul este adevăr. Este vorba despre viitorul economic şi despre securitatea Europei. Aceste îngrijorări presupun o politică diferită faţă de Israel”, le-a spus Netanyahu liderilor la o întâlnire care a avut loc în spatele uşilor închise de la Budapesta.

De asemenea, premierul israelian a lansat în spatele uşilor închise un atac usturător la adresa Uniunii Europene, dar comentariile sale au fost transmise din greşeală pe căştile distribuite reporterilor. Reprezentanţii delegaţiei israeliene au descoperit în scurt timp transmisia şi au închis toate microfoanele din sală, la doar câteva minute după atacul lansat de Netanyahu.

Israelul a reprezentat adeseori ţinta condamnărilor din partea ţărilor vest-europene, în special din cauza politicii construirii de colonii evreieşti în Cisiordania.

Apropierea recentă dintre Bejamin Netanyahu şi Viktor Orban a fost privită cu îngrijorare de către Uniunea Europeană.

”Uniunea Europeană este singura asociaţie de ţări din această lume care impune condiţii relaţiei cu Israel. Deşi noi producem tehnologie în fiecare domeniu, ei impun condiţii politice. Sunt singurii! Nimeni nu procedează aşa! Este nebunesc. Este într-adevăr nebunesc!”, a declarat Netanyahu în sesiunea închisă de la Budapesta.

Acesta a făcut referire la insistenţa Uniunii Europene de a condiţiona acordul de asociere pe anumiţi termeni, care ţin de procesul de pace din Israel.

”Nu are legătură cu interesul meu! Eu vorbesc despre interesul Europei”.

De asemenea, premierul a explicat că israelienii au deja o relaţie specială cu China, iar Beijingului nu-i pasă de situaţia politică din Israel.

”Lor nu le pasă de problemele noastre politice. Premierul Indiei, Narendra Modi, a spus că are nevoie de apă pentru oamenii săi. De unde o voi lua? Ramallah? (un oraş din Cisiordania - n.r.) Nu.”, a precizat Netanyahu.

Benjamin Netanyahu le-a cerut ajutorul premierilor Vişegrad pentru a urgenta Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

”Să ne ajutaţi pe noi şi să ajutaţi Europa”.

De asemenea, premierul israelian a susţinut că Europa îşi compromite propria securitate, atunci când subminează Israelul.

”Europa îşi compromite propriul progres atunci când subminează legătura cu inovaţiile israeliene printr-o încercare nebunească de a introduce condiţii”, a completat Netanyahu.

Aceste comentarii au fost întrerupte la un moment dat de Viktor Orban, care a susţinut că Uniunea Europeană impune condiţii politice şi pentru ţările membre, făcând referire la procesul de infringement lansat de Bruxelles împotriva Ungariei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.