Grupul chinez Huawei - suspectat de de către americani de spionaj - a contraatacat joi şi a anunţat o plângere contra Statelor Unite cu privire la interzicerea achiziţionării echipamentelor sale de telecomunicaţii de către administraţia lui Donald Trump, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Gigantul mondial al smartphone-urilor mută astfel bătălia în sălile de judecată. El a lansat deja o campanie mediatică menită să contracareze acuzaţiile Washingtonului, potrivit căruia echipamentele întreprinderii destinate unor viitoare reţele 5G ar putea să fie infiltrate de către Beijing.

Huawei a anunţat că plângerea a fost depusă la Plano, în statul Texas (sud). Ea vizează interdicţia impusă administraţiilor americane de a achiziţiona echipamente şi servicii ale grupului chinez sau de a lucra cu întreprinderi terţe care sunt clienţii săi.

”Congresul american nu a putut să furnizeze vreodată cea mai mică probă pentru a justifica restricţii vizând produse Huawei. Suntem nevoiţi să facem această acţiune în justiţie, ca ultim recurs”, a anunţat într-un comunicat Guo Ping, unul dintre preşedinţii prin rotaţie ai întreprinderii.

”Dacă această lege este retrasă, aşa cum trebuie, Huawei ar putea aduce în Statele Unite tehnologii mai avansate şi să le ajute să construiască cele mai bune reţele 5G”, a cincea generaţie a tehnologiei mobile, a subliniat Guo.

El a precizat că grupul privat chinez urmează să ceară despăgubiri din cauza restricţiilor ”neconstituţionale” care-l vizează.

”Guvernul american nu precupeţeşte niciun efort pentru a murdări întreprinderea”, a denunţat el într-o conferinţă de presă organizată la sediul Huawei, în metropola Shenzhen, în sudul Chinei.

PIRATERIE?

Guo Ping a acuzat totodată Statele Unite că au piratat servere ale întreprinderii şi au furat e-mailuri şi coduri-sursă.

Potrivit Washingtonului, Partidul Comunist unic din China ar putea să utilizeze echipamente Huawei pentru a spiona alte ţări sau a perturba comunicaţii.

Statele Unite au interzis întreprinderii, liderul planetar în acest domeniu, să participe la desfăşurarea reţelei 5G pe teritoriul american. Iar ele îşi îndeamnă aliaţii occidentali să adopte măsuri similare.

Huawei a lansat, în ultimele săptămâni, o intensă campanie de comunicare cu scopul de a-şi apăra reputaţia. iar odinioară discretul fondator al grupului Ren Zhengfei, în vârstă de 74 de ani, a ieşit la rampă din nou, acordând mai multe interviuri presei străine.

În ofensiva sa contra Huawei, Washingtonul intenţionează, de asemenea, să o judece pe directoarea financiară a grupului, Meng Wanzhou, de încălcări ale sancţiunilor impuse Iranului. Arestată la începutul lui decembrie în Canada şi aflată în prezent în libertate sub supraveghere, ea este fiica fondatorului grupului.

Următoarea înfăţişare a lui Meng urmează să aibă loc la 8 mai, la Vancouver, unde a fost arestată la începutul lui decemrbie în timpul unei escale, între două zboruri.

”O SINUCIDERE”

Doi canadinei au fost arestaţi în China, ulterior, în ceea ce Occidentul percepe o măsură de represalii. Ei sunt suspectaţi că au pus în pericol securitatea naţională.

Huawei este liderul mondial al echipementelor de telecomunicaţii. Însă dominaţia sa provoacă îngrijorări în Statele Unite, care vor să rămână în vârful sectorului tehnologic.

Statele Unite se declară îngrijorate de faptul că Beijingul ar putea folosi "backdoors" - porţi de intrare în echipamente care ar permite spionarea comunicaţiilor.

Aceste îngrijorări îşi au originea în trecutul fondatorului Huawei - un fost inginer din cadrul armatei - şi într-o lege care obligă grupurile cu sediul social în China să ofere un ajutor tehnic serviciilor de informaţii.

În legătură cu acest ultim punct, reprezentantul juridic al întreprinderii a recunscut miercuri că grupul răspunde cererilor guvernului chinez, dar numai în cazuri de terorism sau activităţi infracţionale.

”Însă dacă aceasta trece de prevederile exprese menţionate în lege, noi respingem o asemenea cerere”, a declarat Song Liuping.

El a apreciat că instalarea unor "backdoors" ar constitui o ”sinucidere” comercială.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.