Grupul de la Lima, alcătuit din ţări care nu-l recunosc pe Nicolas Maduro drept preşedinte al Venezuelei, cere Curţii Penale Internaţionale (CPI) să includă în ”examenul preliminar” pe care-l face alsituaţiei din Venezuela denunţarea de către ONU a unor ”posibile crime împotriva umanităţii” care ar fi fost comise de către ”regimul” de la Caracas, reatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele 13 naţiuni de pe continentul american care fac parte din această organizaţie şi liderul opoziţiei venezuelene Juan Guaido, au semnat, la Bogotta, în Columbia, o Declaraţie comună prin care denunţă ”încălcări sistematice ale drepturilor omului comise de regimul ilegitim” al lui Nocolas Maduro.

În cererea adresată marţi CPI de a acţiona, Grupul de la Lima se bazează pe un raport prezentat în septembrie de către anchetatori ONU, care au documentat ”crime (...) coordonate şi comise în numele directivelor statului, în cunoştinţă de cauză şi cu susţinerea directă a unor ofiţeri superiori şi oficiali de rang înalt din Guvern”.

Ţările membre ”recomandă ca raportul (...) să poată face obiectul unui examen preliminar al situaţiei în Venezuela de către Biroul Procurorului Curţii Penale Internaţionale”.

Ele propun ca, ”în lumina rezultatelor acestor anchete, cei care se fac vinovaţi de aceste crime să fie traduşi în justiţie şi ca victimele şi martorii să primească reparaţii şi protecţia care le sunt datorate”.

Guvernul lui Maduro a criticat raportul Misiunii ONU, catalogându-l drept ”înţesat de neadevăruri, elaborat la distanţă, fără rigoare metodologică, de către o misiune-fantomă îndreptată împotriva Venezuelei şi controlată de către guverne înfeudate” Statelor Unite, care nu-l recunosc pe Nicolas Maduro şi exercită puternice presiuni diplomatice şi economice pentru a-l înlătura de la putere.

Grupul de la Lima, din care fac parte Canada, Brazilia, Chile şi Columbia, şi-a exprimat din nou susţinerea faţă de liderul opoziţiei Juan Guaido, recunoscut preşedinte interimar al Venezuelei de peste 50 de ţări, şi faţă de respingerea acestuia a alegerilor legislative convocate de regim în decembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.