Principalele grupări islamiste marocane resping planul Guvernului de a normaliza relaţiile cu Israelul, după o înţelegere mediată de Statele Unite.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mişcarea de Unitate şi Reformă, ramură religioasă a partidului PJD, aflat la putere, a transmis într-un comunicat, sâmbătă, că acţiunea este „deplorabilă” şi a denunţat „toate încercările pentru normalizare şi infiltrarea sionistă”, citează The Guardian. 

PJD a avut un punct de vedere nuanţat. Partidul a aprobat acţiunile de sprijin ale regelui Mohammed VI pentru cauza palestiniană în timp ce a reiterat „poziţia fermă împotriva ocupaţiei sioniste”.

Spre deosebire de partenerii din coaliţia guvernamentală, care au susţinut acordul, PJD a reacţionat după două zile de când au apărut neînţelegeri între liderii formaţiunii, potrivit unei surse.

Maroc a devenit săptămâna aceasta a patra naţiune arabă care a anunţat, începând din luna august, o înţelegere negociată de SUA pentru normalizarea relaţiilor cu Israelul, după Emiratele Arabe Unite, Bahrain şi Sudan.

Un element cheie al înţelegerii mediate de Donald Trump a fost ca SUA să recunoască revendicarea Marocului privind suveranitatea în Sahara de Vest, teritoriu neautonom. Disputa veche de decenii a învrăjbit Marocul împotriva Polisario Front, care e susţinut de Algeria şi care caută să înfiinţeze un stat independent.

Regele Mohammed VI are ultimul cuvânt în deciziile diplomatice majore.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a spus că birourile de legătură dintre cele două state vor fi redeschise în Tel Aviv şi Rabat, pe care Marocul îl închisese în 2000, şi că relaţiile diplomatice vor fi stabilite „pe cât de rapid posibil”.

Comunitatea evreiască din Maroc are 3.000 de membri şi este cea mai mare din Africa de Nord.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.