Activista ecologistă Greta Thunberg a manifestat joi împreună cu mii de persoane la Malmö, în Suedia, împotriva participării Israelului la Eurovision, în semn de protest faţă de Războiul din Fâşia Gaza, relatează BFMTV.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Trebuie să arătăm că este scandalos şi de neiertat ca Eurovizionul să lase israelul să participe, în timp ce această ţară comite în prezent un genocid”, a declarat BFMTV Greta Thunberg, în mijlocul colonei, de Ziua Europei.

Cuvântul ”genocid” - folosit în Franţa de către aleşi din Partidul La France insoumise (LFI, stânga radicală) - nu este folosit însă de către instanţe internţaionale.

Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), sesizată de către Africa de Sud în acest dosar, a dispus ca Israelul să nu comită ”niciun” act de care să antreneze definiţia genocidului.

CIJ ”nu a spus că acuzaţia de genocid este plauzibilă”, a declarat BBC o fostă şefă a CIJ, Joan Donoghue.

5.000 DE OAMENI ÎN STRADĂ LA MALMO

Greta Thunberg consideră că ”faptul că Eurovision interzice Rusiei să participe este un exemplu care demonstrează că atunci când o ţară se comportă în mod neacceptabil, Eurovisionul este capabil să impună sancţiuni. Atunci de ce nu şi Israelului?”, a declarat ea în coloană, înconjurată de steaguri palestiniene.

Cu câteva ore înainte de intrarea Israelului în competiţie, peste 5.000 de persoane au defilat paşnic de Ziua Europei pe străzile din Malmö, în semn de protest faţă de participarea candidatei Israelului Eden Golan la Eurovision 2024.

Eden Golan participă joi seara cu "Hurricane" în a doua semifinală.

În 2022, societăţile ruse de radiodifuziune au fost excluse de către Uniunea Europeană a Radio-Televiziunii (UER), care coordonează concursul, în urma invaziei Ucrainei.

Zece dintre cei 16 reprezentanţi care concurează joi seara se întâlnesc sâmbătă în finală, în Suedia, deţinătoarea titlului, "Big Five" - Germania, Spania, Franţa, Italia şi Marea Britanie - cei mai mari contribuitori la organizare şi primii zece calificaţi în semifinala de marţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.