Acest weekend, în Grecia, ”riscă să fie cel mai cald din ultimii 50 de ani” din luna iulie, avertizează vineri un meteorolog la postul public de televiziune, iar duminică se preconizează 44°C la Atena şi 45°C în Tesalia, în timp ce această ţară este afectată de o caniculă care urmează să se prelungească şi săptămâna viitoare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit serviciului naţional de meteorologie EMY, vineri s-au înregistrat la prânz 41°C în Attica, în regiunea Atenei, şi până la 44°C în Tesalia (centru).

UN BĂRBAT ÎN VÂRSTĂ DE 46 DE ANI, MORT

Pe Insula Evia, un bărbat în vârstă de 46 de ani a murit vineri, după ce a fost internat la spital cu o ”temperatură corporală de 40 de grade”.

”Cauza posibilă a decesului este un stop cardio-respirator, în urma unei expuneri la o temperatură foarte mare”, anunţă într-un comunicat Spitalul Chalkida.

Duminică se anunţă cea mai grea zi, cu temperaturi de până la 44°C la Atena şi 45°C în Tesalia.

”Acest weekend riscă să fie cel mai cald din iulie, din ultimii 50 de ani”, a dat asigurări meteorologul postului public de televiziune ERT Panagiotis Giannopoulos.

CĂLDURĂ EXTREMĂ EXCEPŢIONALĂ

”Atena va avea temperaturi de peste 40°C timp de şase-şapte zile, până la sfârşitul lunii iulie”, o perioadă excepţional de lungă, chiar şi pentru o capitală europeană obişnuită cu căldura estivală, a precizat el.

De aceeaşi părere este meteorologul postului privat de televiziune Mega, Yannis Kallianos, care a catalogt acest val de căldură drept o ”caniculă interminabilă şi puternică”.

”Potrivit ultimelor previziuni, valul de căldură ar putea dura până joia şi vinerea viitoare, la 27 şi 28 iulie”, a adăugat el.

Duminică şi luni, rafale de vânt din nord, cu o viteză de până la 60 de kilometri pe oră, riscă să favorizeze izbucnirea unor incendii, avertizează acest expert.

Toate siturile arheologice din Grecia, inclusiv Acropola din Atena, rămân închise în cele mai calde ore ale zilei, până duminică, potrivit ministerului Culturii.

APEL LA FAVORIZAREA MUNCII LA DISTANŢĂ

Ministerul Muncii i-a îndemnat pe angajatori să favorizeze munca la distanţă, iar Ministerul Sănătătlii a recomandă evitarea oricăror deplasări care nu sunt necesare în mijlocul zilei.

”Ne aşteaptă trei zile grele. Trebuie să  fim atenţi”, avertizează la ERT ministrul Protecţiei Civile Vassilis Kikilias.

În capitala greacă, un record absolut de căldură - de 44,8°C - a fost înregistrat în iunie 2007, potrivit Observatorului Naţional din Atena.

Recordul absolut în Grecia a fost înregistrat în iulie 1977 - 48°C - la Eleusina, în apropiere de Atena..

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.