Guvernul Greciei a revizuit legea care redefineşte violul în urma unui val de critici din partea activiştilor, grupărilor pentru drepturile omului şi a unor oficiali judiciari, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Legea, care face parte din noul cod penal depus la parlament de administraţia lui Alexis Tsipras cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile anticipate, a stârnit îngrijorări pentru că ar putea permite violatorilor condamnaţi să scape cu pedepse mai uşoare.

Ministrul Justiţiei, Michalis Kalogirou, a anunţat decizia joi. La mai puţin de 24 de ore după ce grupuri pentru apărarea drepturilor femeilor s-au adunat să protesteze în faţa parlamentului, Kalogirou a modificat proiectul de lege, respectiv Articolul 336, pentru a preciza că actul sexual fără consimţământ va fi considerat viol şi drept urmare va fi pedepsit conform legii.

Înainte de această modificare exista temerea că proiectul de lege va slăbi semnificativ legea pentru viol. În noul proiect de lege, unele violuri erau încadrate doar la contravenţii iar criticii – inclusiv femeile membre în partidul Syriza al lui Tsipras – au argumentat că acest lucru ar permite ca violatorii să primească pedepse cu închisoare de doar trei ani.

Astfel, noua lege ar fi ignorat cu totul ideea de „consimţământ acordat” şi s-ar fi concentrat doar pe folosirea violenţei sau dacă victima s-a opus. Grupările pentru drepturile omului au descris acest lucru ca fiind „profund problematic” făcând referire la „paralizia involuntară” sau „îngheţarea” victimei. Experţii au demonstrat că acestea sunt reacţii instinctive în multe cazuri de abuz sexual.

Reacţionând la această modificare, Eirini Gaitanou, şefa biroului Amnesty International din Grecia, a declarat: „Este o victorie istorică, nu doar pentru cei care au luptat din greu pentru această zi ci pentru toate femeile din Grecia”.

„Noua lege recunoaşte adevărul simplu că sexul fără consimţământ este viol şi arată că violenţa fizică nu este necesară pentru ca această infracţiune să fie considerată viol ... ar trebui să fie ofere speranţă pentru cei care susţin astfel de legi oriunde s-ar afla”, a afirmat ea.

Puţine ţări au recunoscut că actual sexual fără consimţământ ar trebui să fie tratat din punct de vedere legal similar cu violul. Astfel, Grecia va deveni doar a zecea ţară din Europa cu astfel de lege.

Gaitanou a declarat că este necesar să fie oferite şi instrucţiuni cu privire la implementarea acestei legislaţii.

„Este timpul ca toată lumea implicată în sistemul judiciar să primească instrucţiuni clare privind cum trebuie implementată această schimbare din lege pentru a fi mai uşor pentru a li se face dreptate supravieţuitorilor”, a precizat ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.