Graniţele din sud ale Uniunii Europene vor rămâne sub o presiune puternică din cauza imigranţilor africani care vor încerca să ajungă în Europa în acest an, a declarat şeful Agenţiei privind graniţele UE, Frontex, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aproape 119.000 de africani au fost prinşi în timp ce încercau să intre în UE anul trecut pe bărcile traficanţilor care plecau din Libia, peste 42.000 din Turcia în Grecia şi alţi 23.000 care plecau din Algeria şi Maroc în Spania, a spus Fabrice Leggeri.

„Presiunea pe graniţele noastre sudice cauzată de migraţie va rămâne la un nivel ridicat în 2018”, a spus Leggeri în cadrul unei conferinţe de presă.

Deşi numărul celor care au venit din Libia în Italia a scăzut din iulie anul trecut pentru că autorităţile libiene, sub presiunea oficialilor europeni, au început să blocheze plecările, Leggeri a spus că trecerile în Spania s-au dublat faţă de sub 10.000 în 2016.

El a declarat că folosirea unor bărci mai solide pe această rută sugerează o activitate mai intensă a traficanţilor de persoane.

Uniunea Europeană consideră o prioritate oprirea imigraţiei ilegale din ţările africane şi din Orientul Mijlociu încă din 2015, atunci când peste jumătate de milion de persoane au ajuns pe ţărmurile europene, lucru ce a dus la creşterea sentimentelor anti-imigraţie şi naţionaliste în rândurile europenilor.

De când o înţelegere a UE cu Turcia din 2016 a oprit refugiaţii sirieni să ajungă în Grecia, Frontex a spus că cetăţenii africani reprezintă două treimi din cele 205.000 de persoane care au fost prinse că încercau să ajungă în Europa anul trecut.

Conform Frontex, 511.000 de persoane au ajuns în Europa în 2016. În 2017, nigerienii şi sirienii reprezentau fiecare 9% din numărul total, urmaţi de Coasta de Fildeş, Guinea şi Maroc.

Uniunea Europeană încearcă, de asemenea, să mărească ritmul operaţiunilor de deportare a persoanelor cărora le-au fost respinse cererile de azil. Leggeri a spus că Frontex a ajutat la deportarea a peste 14.000 de persoane anul trecut.

 

 

 

 

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.