Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko i-a spus duminică lui Vladimir Putin că mercenarii Wagner care se află în ţară au început să îl "streseze", deoarece aceştia vor să "meargă în Occident" într-o "excursie", relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Poate că nu ar fi trebuit să o spun, dar o voi face. Wagnerii au început să ne streseze: 'Vrem să mergem în Occident. Lăsaţi-ne', ne spun ei", i-a spus Lukaşenko lui Putin în timpul unei întâlniri pe care au avut-o duminică la Sankt Petersburg. "De ce trebuie să mergeţi în Occident? 'Păi, mergem într-o excursie la Varşovia, la Rzeszow'", a spus preşedintele Belarusului cu un umor sarcastic, ironizând temerile Varşoviei, care şi-a mutat trupe în estul ţării, spre graniţa cu Belarusul, după ce luptătorii Wagner au început antrenamente cu forţele speciale ale Belarusului în apropierea frontierei. 

"Îi ţin în centrul Belarusului, aşa cum am convenit", a adăugat Lukaşenko.

Aleksandr Lukaşenko este un aliat al lui Putin şi se pare că glumea cu acesta. O înregistrare video l-a arătat pe Putin zâmbind la aceste comentarii, precizează CNN.

Grupul militar privat Wagner se află în Belarus după ce Lukaşenko a ajutat la medierea unui acord pentru a pune capăt rebeliunii de scurtă durată a mercenarilor împotriva Moscovei.

Ucraina spune că până la 5.000 de luptători se află deja în ţară.

Săptămâna aceasta, Belarusul a anunţat că forţele sale vor organiza exerciţii cu luptătorii Wagner în apropierea graniţei cu Polonia, ceea ce a crescut tensiunile.

Vineri, Putin, fără a furniza nicio dovadă, a acuzat Polonia că vrea să anexeze părţi din Belarus, afirmând că orice agresiune va fi întâmpinată cu "toate mijloacele de care dispune".

Aliaţii occidentali au răspuns la fel, Germania promiţând public că NATO va apăra Polonia, membră a alianţei sale, dacă va exista un atac asupra flancului său estic din partea trupelor Wagner din Belarus.

CITEȘTE ȘI Polonia mută trupe în estul ţării, mai aproape de graniţa cu Belarus, din cauza riscurilor legate de prezenţa mercenarilor Wagner

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.