Guvernul italian doreşte să schimbe lucrurile în Europa, conform premierului Giuseppe Conte, care a numit conflictele cu alte state membre UE ca fiind simple „neînţelegeri”, într-un interviu acordat Politico.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conte a afirmat în interviul acordat cu doar o zi înainte să se adreseze membrilor Parlamentului European, că disputele cu UE privind bugetul italian şi cu Franţa privind mişcarea „vestelor galbene” nu au afectat imaginea Italiei în Europa.

Conte, avocat şi profesor la Universitatea din Florenţa, a fost numit prim-ministru în iunie 2018 după ce Mişcarea 5 Stele şi Liga Nordului au format o coaliţie de guvernare. Deşi ambele partide au viziuni eurosceptice, el a negat că guvernul italian ar fi antieuropean.

„Să fii anti-sistem şi să cauţi schimbări nu înseamnă să fii anti-UE. Din contră, pentru că ne pasă de Europa, dorim să devină o Europă a oamenilor, mai aproape de nevoile cetăţenilor”, a declarat el.

„Unele persoane au afirmat că suntem împotriva UE, eu cred că de fapt dorim să o revitalizăm, să schimbăm lucrurile”, a afirmat el.

Conte va apărea în faţa Parlamentului European după o întâlnire cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care va avea loc marţi şi a afirmat că le va transmite clar europarlamentarilor că este nevoie de „o abordare diferită privind imigraţia şi guvernarea economică şi fiscală a UE”.

„Aceste subiecte nu trebuie să fie unele care să creeze diviziune între statele membre iar neînţelegerile din ultimele zile reprezintă efectul nu cauza inabilităţii UE de a găsi soluţii. Dacă nu gestionăm aceste probleme riscăm ca arhitectura UE să se prăbuşească”, a adăugat Conte.

În ceea ce priveşte conflictul Italiei cu Franţa, care şi-a rechemat ambasadorul de la Roma după ce Luigi Di Maio, liderul Mişcării 5 Stele, s-a întâlnit cu reprezentanţi ai mişcării de protest „vestele galbene”, Conte a afirmat că aceasta nu este o problemă guvernamentală.

Totuşi, el a precizat că întâlnirea lui Di Maio „trebuie văzută în contextul mai larg al dezbaterii privind mişcările politice”.

Conte a vorbit şi despre coaliţia aflată la guvernare în Italia.

„Din prima zi a acestui guvern am auzit sugestii că se va prăbuşi dar acest lucru a fost contrazis de dovezi de fiecare dată. Cele două forţe politice care reprezintă guvernul au avut, poate, viziuni diferite dar au dovedit că au un singur obiectiv: îmbunătăţirea condiţiilor economice, sociale şi culturale din ţară. Cele mai clare exemple sunt reformele privind salariile şi pensiile. Mai avem patru ani de guvernare, patru ani de schimbări şi reforme structurale”, a precizat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.