Soldaţi puternic înarmaţi au tras focuri de armă pentru a dispersa protestatarii din oraşul minier aurifer Obuasi din regiunea Ashanti din Ghana, în urma unui incident la o mină din apropiere, transmite AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un oficial şi martori oculari au declarat că locuitorii s-au adunat în faţa secţiei de poliţie locale, scandând, arzând cauciucuri de maşină şi blocând drumurile.

Exploatarea minieră ilegală este larg răspândită în ţară, unde mulţi membri ai comunităţilor sărace o văd ca pe o modalitate de a-şi câştiga existenţa.

"Noi nu suntem mineri ilegali. Acela este un sit abandonat, mergem acolo doar pentru pâinea noastră cea de toate zilele", a declarat Prince Adutwum, în vârstă de 37 de ani, referindu-se la un puţ subteran unde au avut loc arestările.

"Vrem să îi elibereze pe fraţii noştri, pentru că nu au făcut nimic rău", a mai afirmat acesta.

El a spus că soldaţii au tras "mai multe focuri de armă" şi a descris scena ca fiind "o zonă de război".

Primarul oraşului, Faustina Amissah, a confirmat desfăşurarea de forţe.

"Totul devenea haotic, aşa că ofiţerii de securitate au făcut ceea ce era legal pentru a menţine pacea", a declarat ea, adăugând că protestatarii au "vandalizat un autobuz care transporta 52 de suspecţi la secţia de poliţie".

Luni, şapte mineri ilegali au fost reţinuţi după ce au ieşit dintr-un puţ aparţinând unuia dintre cei mai mari mineri auriferi din lume, AngloGold, potrivit companiei.

Ulterior, au apărut informaţii că sute de alţi mineri ilegali au fost prinşi în subteran, însă compania a respins aceste afirmaţii şi a precizat, marţi, într-o declaraţie, că "persoanele neautorizate aflate în subteran pot ieşi".

"Nicio persoană din subteran nu a fost izolată în vreun fel, iar rampa principală de ieşire din mină rămâne deschisă", a precizat companie.

Aceasta a transmis că persoanele, despre care s-a raportat că se aflau într-o zonă îndepărtată, departe de zonele miniere active, au fost "încurajate să părăsească mina în orice moment prin punctele de ieşire, unde personalul de securitate publică rămâne în aşteptare".

"Mai mulţi (mineri ilegali) au ieşit", a declarat marţi seara târziu un purtător de cuvânt al companiei, fără a oferi mai multe detalii.

Nu era clar câţi dintre ei se aflau în interiorul puţului, dar este posibil ca aceştia să fi rămas în subteran deoarece se temeau să nu fie arestaţi.

De la preluarea mandatului în 2017, preşedintele Nana Akufo-Addo a promis că va scăpa ţara de "galamsey", numele dat de localnici mineritului ilegal.

Autorităţile iau în mod regulat măsuri de reprimare a siturilor ilegale, luând excavatoarele, dar totuşi practica continuă.

Mina Obuasi, care se întinde până la 1.500 de metri în subteran, a produs anul trecut 250.000 de uncii de aur.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.