Germania vrea să discute cu talibanii despre evacuarea colaboratorilor săi pe bază de contract care au mai rămas în Afganistan, a declarat duminică lidera guvernului german Angela Merkel, adăugând că este un semn bun că aeroportul din Kabul va putea fi folosit din nou pentru zboruri aeriene, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şeful politicii externe a Uniunii Europene a declarat că blocul este gata să se angajeze în relaţii cu noul guvern taliban din Kabul, dar grupul islamist trebuie să respecte drepturile omului, inclusiv cele ale femeilor, şi să nu lase Afganistanul să devină o bază pentru terorism.

"Trebuie să discutăm cu talibanii despre cum putem continua să scoatem din ţară oamenii care lucrau pentru Germania şi în siguranţă", a spus Merkel.

Organizaţiile internaţionale de ajutor ar trebui, de asemenea, să poată îmbunătăţi situaţia umanitară acolo, a adăugat ea.

Talibanii nu au numit încă un guvern la mai mult de două săptămâni după ce au revenit la putere. Guvernarea lor din 1996-2001 a fost marcată de pedepse violente şi interzicerea educaţiei sau a muncii pentru femei şi fete, iar mulţi afgani şi guverne străine se tem de o revenire la astfel de practici. Militanţii spun că s-au schimbat, dar încă nu au precizat ce reguli vor aplica.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.