Germania ”va ieşi” din iarmă ”cu curaj şi bravură”, în pofida riscurilor penuriilor, dă asigurări miercuri cancelarul Olaf Scholz, care începe miercuri examinarea proiectului bugetului din 2023 şi care o atacă pe Angela Merkel din cauza politicii energetice care a făcut Germania prea dependentă de importurile de gaze naturale din Rusia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ne aflăm într-o situaţie în care putem spune că vom ieşi din această iarnă în pofida tuturor tensiunilor, cu pregătirile pe care le-am făcut, ceea ce nimeni nu ar fi putut garanta acum trei, patru, cinci luni”, a declarat Sholz în faţa membrilor Bundestagului, care începe miercuri să examineze proiectul bugetului din 2023.

”Suntem, azi, în măsură să abordăm această iarnă cu curaj şi bravură şi să facem în aşa fel încât ţara noastră să iasă”, a continuat cancelarul german, care provine din Partidul Social Democrat (SPD).

Succesorul Angelei Merkel s-a declarat ”convins că Germania este în măsură să se angajeze pe calea viitorului”, subliniind că ”a luat decizii de mare importanţă, mai importante decât cele luate în ultimele decenii”.

Aceste decizii dau roade, dă el asigurări, citând multiple proiecte ale unor terminale de imprt de gaze naturale lichefiate (GNL).

Nivelul stocării gazelor naturale ”este mai mare de 85%, cu mult mai mare decât în aceeaşi perioadă anul trecut”, a subliniat fostul primar al Hamburgului, care a lăudat acorduri în domeniul gazelor naturale încheiate cu Franţa, Olanda şi Belgia.

Pe un ton dur, Olaf Scholz a atacat politica Uniunii Creştin Democrate (CDU, conservatori) şi Uniunii Social Creştine (CSU), foarte dependentă de importul de gaze naturale din Rusia.

Această uniune conserrvatoare, care s-a aflat la putere din 2005 în 2021, este ”în întregime vinovată de faptul că Germania a luat decizii de ieşire din cărbune şi nuclear, fără să aibă vreodată forţa să se angajeze în ceva” şi nici să angajeze ”dezvoltarea energiilor regenerabile”.

”Ei au dus lupte defensive împotriva fiecărei eoliene, iar fiecare luptă defensivă din aceşti ultimi ani dăunează Germaniei”, a denunţat Olaf Scholz, care a fost, cu toate acestea, ministrul de Finanţe şi vicecancelar în ultimul Guverm de coaliţie al Angelei Merkel, pe care o atacă.

Olaf Scholz, a cărui cotă de popularitate este în bernă în sondaje, îi acuză pe opozanţi de faptul că au ”trişat” atunci când erau la conducere, ”au ascuns adevărul, şi anume că avem nevoie de o creştere a producţiei de electricitate de 600-800 de terrawaţi până la sfârşitul deceniului”.

”Este un lucru bun că vă aflaţi în opoziţie, pentru ca noi să putem moderniza industria, pentru ca să rămânem competitivi şi să nu ne mai sustragem problemelor acestei ţări”, i-a spus Olaf Scholz preşedintelui CDU Friedrich Merz.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.