Miniştrii germani ai Finanţelor şi de Externe se opun unei interziceri a importurilor de gaze naturale şi petrol din Rusia în cadrul unor sancţiuni din cauza invaziei Ucrainei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este necesar să putem menţine sancţiuni de durată”, a justificat duminică, la postul ARD, ministrul german de Externe Annalena Baerbock.

”Nu este de niciun folos dacă în trei săptămâni descoperrim că mai avem doar câteva zile de electricitate în Germana şi trebuie să revenim asupra acestor sancţiuni”, a subliniat ea.

”Suntem pregătiţi să plătim un preţ economic foarte mare”, însă, ”dacă mâîine, în Germania sau în Europa, se stinge lumina, asta nu opreşte tancurile”, a declarat Annalena Baerbock în acest interviu acordat ZDF.

”Dacă aceste sancţiuni ar pune capăt acestui război, le-aş impune imediat”, a ssubliniat ea.

SUA ŞI UE DISCUTĂ O INTERZICERE A IMPORTURILOR DE PETROL ŞI GAZE NATURALE RUSEŞTI

Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE) ”discută foarte activ” posibilitatea unei interziceri a importurilor de petrol şi gaze naturale ruseşti, în vederea sancăţionării Rusiei din cauza invazieiruse a Ucrainei, a anunţat duminică secretarul de Stat Antony Blinken.

”Vorim cu partenerii şi aliaţii noştri europeni pentru a lua în calcul, în mod coordonat, ideea interzicerii importului de petrol rusesc, asigurndu-ne totodată că există un stoc suficient de petrol pe pieţele mondiale”, a declarat el la CNN.

Asupra administraţiei lui Joe Biden se exercită presiuni tot mai mari să extindă sancţiunile impuse Rusiei în domeniul energiei.

Până în prezent, acest domeniu al energiei a fost ocolit de măsuri impuse de Occident, cu scopul de a nu destabiliza pieţele.

Senatori americani - atât republican, cât şi democraţi - au prezentat joi un proiect de lege privind interzicerea acestor importuri.

Preşedintele american Joe Biden a declarat că ”nimic nu este exclus” în acest subiect.

Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen s-a arătat prudentă.

Ea a aevocat, la CNN, obectuvul de ”a face imposibi ca (Vladimir) Putin să-şi finanţeze războaiele”.

Ursula von der Leyen a apreciat că este necesar ca Uniunea Europeană (UE) ”să se debaraseze de dependinţa (sa) de energii fosile ruseşti”.

”Discutăm, în UE, despre o abordare strategică a modului cum să accelerăm investiţiile în energia regenerabilă, despre felul în care să ne diversficăm aprovizionarea energetică”, a declarat ea - fără să menţioneze interzicerea importurilor de hidrocarburi ruseşti

Aceasta este cea mai complexă problemă a Europei, căreia Rusia îi furnizează 40% din gazele naturale, spre deosebire de Statele Unite, un mare producător de petrol.

Rusia furnizează doar aproximativ 8% dintre importurile americane de produse petroliere, ţiţei sau produse rafinate.

Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba, întrebat duminică la CNN despre achiziţionarea de petrol rusesc de către gigantul britanic al hidrocarburilor Shell, a pledat împotriva petrolului rusesc.

”Nu mai cumpăraţi petrol rusesc”, a îndemnat Kuleba.

”Azi, petrolul şi gazele naturale (ruseşt) miros a sânge ucrainean”, a denunţat el.

În pofida faptului că hidrocarburile ruseşti nu au fost vizate prin sancţiuni specifice, invazia Ucrainei de către Rusia a codus la cea mai mare scumpire a petrolului din ultimii zece ani, iar preţul gazelor naturale a atins noi recorduri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.