Ministrul german al Apărării Boris Pistorius şi-a reiterat joi reţinerile faţă de furnizarea de rachete de croazieră de tip Taurus Ucrainei, în lupta împotriva forţelor ruse, o decizie prin care Germania refuză să urmeze Regatul unit şi Franţa, care au livrat Kievului rachete de tip Storm Shadow şi, respectiv, Scalp, cu o rază de acţiune de câteva sute de kilometri, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Boris Pistorius a anunţat într-o vizită la o brigadă de Vânători de Munte, în Bavaria, că decizia cu privire la rachete de tip Taurus, cu o rază de acţiune de 500 de kilometri, nu este o prioritate.

El a subliniat că obiecţiile germane sunt evidente, pentru că acest tip de armament le-ar permite forţelor ucrainene să lovească dincolo de linia frontului, în estul Ucrainei.

Statele Unite nu furnizează nici ele acest tip de rachetă, a subliniat Boris Pistorius.

El declara AFP la sfârşitul lui mai că a primit o cerere oficială a Kievului cu privire la livrarea de rachete de tip Taurus, care pot fi instalate pe avioane de vânătoare de tip Taurus, fabricate de către societatea germano-suedeză cu acelaşi nume.

Armata germană (Bundeswehr) dispune de aproximativ 600 de unităţi - dintre care 150 sunt operaţionale -, potrivit deputatului liberal Marcus Faber, membru al Comiisiei Apărării din Bundestag.

Ambasadorul ucrainean la Berlin a reiterat recent această cerere - pe fondul contraofensivei dificile a Ucrainei - şi a primit atât susţinerea opoziţiei conservatoare (CDU), cât şi a ecologiştilor (Gruenen) şi liberalilor (FDP), care fac parte din coaliţia guvernamentală a social-democratului Olaf Scholz.

Însă Partidul Social Democrat (SPD) al cancelarului se teme de o escaladare a războiului cu Rusia, în cazul în care Germania pune acest tip de armament la dispoziţia Kievului.

Germania se opune, de asemenea, oricărei susţineri a aviaţiei ucrainene prin livrarea de avioane de vânătoare de tip F-16.

Ea şi-a crescut însă în mod substanţial furniturile de armament către Kiev în cursul ultimelor luni şi i-a livrat, după multe tergiversări, tancuri de tip Leopard.

Berlinul este ”lider în domeniul apărării antiaeriene, susţinerii formării şi şi vehiculelor de explorare şi blindatelor”, a subliniat Pistorius, insistând că ”aceasta este cea mai mare prioritate a noastră”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.