Guvernul german a anunţat miercuri că va închide patru din cele cinci consulate ruseşti din ţară prin revocarea licenţelor acestora, o mişcare de tip răspuns proporţional după decizia Moscovei de a limita la 350 numărul reprezentanţilor germani din Rusia, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernului rus i se va permite în continuare să opereze ambasada sa din Berlin şi un consulat general, dar Germania se aşteaptă ca restul consulatelor să îşi înceteze activitatea până la sfârşitul anului, a declarat Ministerul de Externe de la Berlin.

În acelaşi timp, Germania îşi va închide propriile consulate din Kaliningrad, Ekaterinburg şi Novosibirsk, rămânând în funcţiune doar ambasada germană din Moscova şi consulatul din Sankt Petersburg.

Măsura luată de Berlin reflectă o retrogradare bruscă a legăturilor bilaterale, pe fondul unei prăbuşiri mai ample a relaţiilor de la invazia Rusiei în Ucraina anul trecut. Ministerul german de Externe a acuzat Moscova de escaladarea tensiunilor prin impunerea unor limite asupra numărului de funcţionari ai săi care au voie să lucreze în Rusia.

"Această decizie nejustificată forţează guvernul federal să opereze reduceri drastice în toate domeniile prezenţei sale în Rusia", a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe.

Germania are de gând să renunţe la zeci de angajaţi care lucrează la misiunile sale din Rusia, după ce Moscova a impus limite asupra numărului de persoane autorizate să lucreze în ţară, inclusiv profesori şi angajaţi ai Institutului Goethe.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a spus că va fi emisă o declaraţie cu privire la închiderea consulatelor, potrivit agenţiilor de presă ruseşti.

Relaţiile dintre Rusia şi Germania, care era cel mai mare cumpărător de petrol şi gaze ruseşti, s-au deteriorat de la invazia din februarie 2022, când Occidentul a răspuns cu sancţiuni şi livrări de arme pentru Kiev.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.