Germania este în discuţii pentru a cumpăra sisteme de apărare aeriană Patriot pentru Ucraina, pentru a o ajuta să contracareze unele dintre cele mai puternice atacuri ruseşti de la începutul războiului în 2022, a declarat vineri un purtător de cuvânt al guvernului de la Berlin, relatează Reuters.
Statele Unite au întrerupt livrările către Ucraina a unor arme esenţiale, inclusiv 30 de rachete de apărare aeriană Patriot, din cauza stocurilor scăzute, iar Kievul a avertizat că acest lucru îi va slăbi capacitatea sa de a se apăra.
„Există diverse modalităţi de a umple acest gol al (rachetelor) Patriot", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului de la Berlin, adăugând că o opţiune luată în considerare este achiziţionarea bateriilor de rachete Patriot din Statele Unite şi apoi trimiterea lor la Kiev.
„Pot confirma că se poartă într-adevăr discuţii intense pe această temă", a spus purtătorul de cuvânt.
Germania a trimis în Ucraina din stocurile proprii trei dintre sistemele fabricate în SUA , iar luna trecută ministrul apărării, Boris Pistorius, a lansat o iniţiativă de identificare a altora în cadrul grupului Ramstein, care reuneşte aproximativ 50 de ţări dispuse să ajute Ucraina.
Pistorius se va deplasa la Washington la sfârşitul acestei luni pentru a discuta cu omologul său american despre iniţiativa sa, precum şi despre capacităţile de producţie, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării. „Desigur, aceste probleme vor fi, de asemenea, pe ordinea de zi", a declarat purtătorul de cuvânt
Pistorius a lansat ideea de a cumpăra sisteme Patriot care ar putea fi disponibile pentru a ocoli termenele lungi de livrare industrială şi pentru a se asigura că acestea ajung rapid în Ucraina.
Ucraina este din ce în ce mai disperată să obţină suficiente astfel de sisteme, pe care se bazează pentru a distruge rachetele balistice care se deplasează rapid.
În noaptea de joi spre vineri, Rusia a bombardat Kievul cu cel mai mare număr de drone de până acum, rănind cel puţin 23 de persoane, la doar câteva ore după ce preşedintele american Donald Trump a vorbit joi la telefon cu preşedintele rus Vladimir Putin
Germania, al doilea mare donator al Ucrainei după Statele Unite, a încercat să îşi asume un rol de lider în asigurarea sprijinului pentru Kiev, deoarece sprijinul SUA a fost pus sub semnul întrebării de Donald Trump.
Europa ar putea susţine rezistenţa Ucrainei fără sprijinul militar al SUA, potrivit unui înalt oficial militar german, dar provocările ar fi imense.
Germania a oferit Ucrainei un ajutor militar în valoare totală de 38 de miliarde de euro (43 de miliarde de dolari), inclusiv fonduri alocate pentru anii următori, potrivit Ministerului Apărării.
Bloomberg News a informat vineri că Germania pregăteşte o comandă de tancuri în valoare de 25 de miliarde de euro pentru a-şi consolida brigăzile NATO.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.