O grevă de proporţii a început luni dimineaţa în Germania, paralizând transportul în comun şi aeroporturile, aceasta fiind una dintre cele mai ample mişcări sociale de acest gen din ultimele decenii, în condiţiile în care cea mai mare economie europeană se confruntă cu o inflaţie în creştere, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Liderii sindicali au avertizat că majorările salariale considerabile pe care le cer sunt o "chestiune de supravieţuire" pentru mii de angajaţi, în timp ce conducerea califică cererile şi acţiunea greviştilor drept "complet excesive".

Sindicatul Verdi negociază în numele a 2,5 milioane de angajaţi din sectorul public, inclusiv în transportul public şi în aeroporturi. Sindicatul feroviar şi de transport EVG negociază în numele a aproximativ 230.000 de angajaţi ai operatorului feroviar Deutsche Bahn şi ai companiilor de autobuze.

Verdi cere o creştere salarială de 10,5%, ceea ce ar însemna o majorare a salariilor cu cel puţin 500 de euro pe lună, în timp ce EVG solicită o creştere de 12% sau cel puţin 650 de euro pe lună.

Deutsche Bahn a declarat că greva este "complet excesivă, nefondată şi inutilă". Angajatorii avertizează, de asemenea, că salariile mai mari pentru lucrătorii din transporturi ar duce la creşterea tarifelor şi a taxelor, pentru a compensa diferenţa.

Grevele, care au început imediat după miezul nopţii şi care vor afecta serviciile pe tot parcursul zilei de luni, sunt cele mai recente acţiuni din seria mişcări sindicale ce afectează de luni de zile marile economii europene, pe măsură ce preţurile mai mari la alimente şi energie afectează standardele de viaţă.

Germania, care înainte de războiul din Ucraina a fost puternic dependentă de Rusia în privinţa importurilor de gaz, a fost serios afectată de inflaţia mare, în timp ce a încercat să găsească noi surse de energie. Ratele inflaţiei în ultimele luni în Germania au depăşit media zonei euro. Preţurile pentru orice, de la unt la chirii, au crescut după ani de preţuri destul de stabile.

Franţa s-a confruntat, de asemenea, cu o serie de greve şi proteste începând din ianuarie, iar furia s-a amplificat din cauza încercării guvernului de a creşte cu doi ani vârsta de pensionare, la 64 de ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.