Guvernul german a descris luni drept “inacceptabile” declaraţiile făcute duminică de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a comparat practicile sale cu cele naziste, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“În calitate de Guvern federal, îi vom spune foarte clar” Turciei că astfel de declaraţii sunt “absolut inacceptabile”, a declarat pentru postul public de televiziune ARD şeful de cabinet al cancelarului Angela Merkel, Peter Altmeier.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a asimilat duminică unor ”practici naziste” anularea mitingurilor susţinătorilor săi în Germania.

Relaţiile dintre Ankara şi Berlin s-au tensionat clar după anularea joi şi vineri, în Germania, a unor mitinguri de susţinere a referndumului din 16 aprilie cu privire la extinderea puterilor preşedintelui Erdogan.

Turcia a reacţionat foarte violent şi a acuzat Germania că acţionează în favoarea unei victorii a taberei ”nu” în referendum.

Cancelarul Angela Merkel a explicat că decizia de autorizare sau nu a acestor mitinguri nu revine statului federal, ci este de competenţa comunelor.

Merkel l-a sunat sâmbătă pe premierul Binali Yildirim, într-o încercare de a calma tensiunile, iar miniştrii de externe ai celor două ţări urmează să se întâlnească miercuri.

În Germania se află cea mai importantă comunitate a diasporei turce din lume, adică aproximativ trei milioane de persoane, puternic curtate de diverse partide înaintea tuturor scrutinelor majore din Turcia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.