Germania vrea atât aeronave europene, cât şi americane pentru a-şi înnoi flota îmbătrânită de avioane de vânătoare de tip Tornado, un compromis care creează o polemică în interiorul Guvernului Angelei Merkel, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul german al Apărării Annegret Kramp-Karrenbauer, supranumită AKK, a anunţat marţi seara că Germania preconizează să cumpere 93 de avioane europene de tip Eurofighter şi 45 de avioane de tip F-18 americane pentru a-şi reînnoi flota.

AKK, o apropiată a Angelei Merkel, prezintă miercuri aceste opţiuni în Comisia Apărării din cadrul Bundestagului, Camera Inferioară a Parlamentului german.

Avioanele de tip Eurofighter sunt produse de gigantul european Airbus, iar F-18 - care transportă bombe nucleare în cadrul NATO - de constructorul american Boeing.

”TRANZIŢIE FĂRĂ POTICNIRI”

Flota germană de avioane de tip Tornado este necesar să fie înlocuită cel mai târziu în 2030, iar ultimul cuvânt le revine deputaţilor germani. Însă votul final urmează să aibă loc în viitoarea legislatură, care începe din 2021.

Prin această repartiţie - de două treimi la o treime -, Guvernul lui Merkel încearcă să-şi concilieze pe de o parte angajamentul reiterat cu regularitate faţă de Europa Apărării şi faţă de industria acesteia a armamentului, iar pe de altă parte obligaţiile faţă de NATO şi Statele Unite.

Germania nu poate să amâne această decizie în viitoarea legislatură, după 2021, din cauză că riscă să nu aibă o ”tranziţie fără poticniri” către viitoarea flotă, a explicat marţi seara, în Süddeutsche Zeitung, Annegret Kramp-Karrenbauer.

Ministrul Apărării a justificat în parte alegerea unor avioane americane prin obligaţia Germaniei de a transporta, în caz de nevoie, bombe nucleare americane în cadrul NATO, în numele conceputului de ”împărţire nucleară”.

Însă ea a dat asigurări că aeronavele Eurofighter vor continua să constituie ”coloana vertebrală a armatei aerului” germane.

Acest angajament al ministrului conservator, fără să aştepte ca dosarul să treacă prin Camera Deputaţilor - care are ultimul cuvânt de spus - a cauzat în ultimele zile furia partenerului în cadrul marii coaliţii a lui Merkel, Partidul Social Democrat (SPD).

Preşedintele Comsiiei Apărării din Bundestag, social-democratul Wolfgang Hellmich, a deplâns în weekend ”lipsa transparenţei” lui AKK.

Alt lider SPD, Fritz Felgentreu, a apreciat că ”este necesar să se dea explicaţii în cadrul coaliţiei”.

MAI IEFTIN

Social-democraţii germani consideră că, în afară de alegerea avioanelor de vânătoare, este vorba despre armamentul nuclear în general.

În plan politic, SPD procedează de mai multe luni la un viraj la stânga, prin poziţii pacifiste în domeniul Apărării, cu  speranţa de a recuceri încrederea pierdură a electoratului său. Iar în acest dosar, social-democraţii intenţionează să ridice problema dacă Germania este necesar să continue, în cadrul NATO, să contribuie în transportul armamentului nuclear.

Avionul de tip Eurofighter - fabricat de Germania, Spania, Italia şi Regatul Unit - nu va putea transporta bombe nucleare americane în cadrul NATO, aşa cum fac avioanele de tip Tornado în prezent.

Grupul nu a prevăzut să certifice avionul în acest sens, iar Berlinul s-a gândit o vreme, în trecut, să achiziţioneze în acest sens avioane americane de tip F-35, mult mai scumpe decât F-18 ale Boeing - ceea ce a condus la tensiuni cu Franţa.

Parisul a transmis apăsat Germaniei că o asemenea opţiune, din cauza costului ei pentru Germania, riscă să pună în dificultate proiectul franco-german al Sistemului de luptă aerian viitor (SCAF), o aeronavă care urmează să înlocuiască avioanele de tip Rafale şi Eurofighter la orizontul lui 2040.

Berlinul a optat într-un final pentru F-18, mai ieftine.

Această alegere nu încântă deloc Franţa, ”pentru că nu suntem niciodată încântaţi să vedem un partener euroean cumpărând echipamente americane”, sublinia recent un diplomat.

Însă, F-18 este considerat ”mai puţin problematic decât F-35”, adăuga el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.